Terrorattentatet i Köpenhamn i februari ledde till diskussioner om yttrandefrihet på många håll i världen. Cecilie Weis Petersen är 20 år och bor i Bramming i sydvästra Jylland. Hon berättar hur attentatet påverkat danskarna och hur det är att leva som kristen i Danmark.

Vilka religioner finns i Danmark?

Jag tror inte att jag känner till alla religioner som finns i Danmark, men till de största räknas kristendom, islam, hinduism samt livsåskådningar som är inspirerade av buddhism och mindfulness vilka på senare tid fått stor spridning. Det finns även de som väljer ut de delar som tilltalar dem i en viss religion, eller så blandar de ”det bästa” från flera religioner.

Hur har terrorattentatet i Köpenhamn påverkat Danmark?

Attentatet och diskussionen kring yttrandefrihet tar stor plats i tidningar och politik. Men diskussionen är inte ny. Den har funnits sedan Muhammedkarikatyrer publicerades i danska tidningar för några år sedan och idag betyder diskussionen mycket för folket. Många tycker att man ska gå riktigt långt för att bevara yttrandefriheten; det har bland annat pratats om att ha bilder på Muhammed i skolböcker. Det svårt att veta hur danskarna i allmänhet har påverkats av terrorangreppet, men jag tror att jag själv har blivit lite skrämd av det.

Hur är det att vara kristen i Danmark?

På ett sätt är det lätt eftersom man inte möter så mycket motstånd. Många är likgiltiga inför religion och tänker att ”bra för dig, men jag behöver inte höra om det”.  På ett annat sätt kan det vara svårt att vara kristen här eftersom det finns mycket som kan dra en bort från tron och eftersom man ofta har andra åsikter och värderingar än majoriteten.

Hur kan vi, era kristna syskon i Sverige, be för Danmark?

Be för kyrkan och för prästerna. Be om väckelse hos de kristna. När man har det materiellt bra, som många i Danmark har, kan det vara svårt att se att man behöver Gud. Tacka också för alla dem som arbetar med att sprida evangeliet.