Kristna politiker som vågar vara radikala även när de blir hatade för det. Det är en av sakerna som 26-åriga Tiina Latvala från Helsingfors i Finland berättar om.

Vilka religioner finns i Finland?

De flesta tillhör någon av de olika kristna kyrkorna, och bland dem är den evangelisk-lutherska kyrkan störst. Men fler och fler går ur kyrkorna och i stället är det bland annat buddhism och hinduism som växer. Intresset för de här österländska religionerna växer framför allt bland ungdomar.

Hur är den ekonomiska och politiska situationen?

Generellt är Finland ett rikt och fredligt land – väldigt likt Sverige – men på sista tiden har ekonomin varit lite svajig. Vi har euro och det går inte så bra för euron nu för tiden.

Vissa av de kristna politikerna är väldigt tydliga med vad de tycker och eftersom de flesta finländarna inte tycker som dem så får de utstå mycket hat från många människor.

Hur är det att vara kristen i Finland?

Det är inte svårt på det sättet att vi blir förföljda eller så. De flesta är intresserade eller så bryr de sig inte när jag säger att jag är kristen. Men jag tror att många finländare har en felaktig bild av kristna – och av Jesus på grund av oss kristna – och det är en utmaning.

Vad vill du att vi, era kristna syskon i Sverige, ska be för?

Be att kristna människor, och särskilt ungdomar, ska stå upp för Jesus. Be att vi ska leva som Bibeln säger åt oss att leva utan att vara rädda för att vara annorlunda jämfört med andra människor. Be att Guds rike ska breda ut sig mer och mer i Finland och att vi kristna ska hitta vår plats i Guds plan.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelFrälsningen som gåva
Nästa artikelFinns det fri vilja i himlen?