För snart 22 år sedan upplöstes Sovjetunionen och istället bildades femton självständiga stater, bland annat Georgien.

Lana Bregvadze, från staden Rustavi i Georgien, är ett år äldre än sitt hemland.  Hon berättar hur situationen ser ut i den unga nationen, och hur det är att vara kristen där.

Hur ser Georgien ut i dag?

Den senaste tiden har mycket förändrats. Vårt land försöker anpassa sig till EU och därför har det skett många förändringar i det politiska systemet så väl som i ekonomi och utbildning. Georgiens regering har kämpat mot ett viktigt problem, nämligen korruption. För tillfället är det politiska läget spänt, eftersom det snart är presidentval.

På vilket sätt har landet förändrats sedan Sovjettiden?

Sedan Sovjet har landet förändrats totalt – speciellt människornas mentalitet. Vi vill vara ett fritt land. Människorätt, frihet och självständighet ska prioriteras.

Hur ser relationen ut mellan de olika religionerna i landet?

I Georgien finns det två stora religioner, nämligen ortodox kristendom och islam. Dessutom finns det olika minoriteter, såsom katoliker och Jehovas vittnen. Relationen mellan dem skiljer sig. En del tolererar minoriteterna, medan andra faktiskt har problem med dem.  Speciellt när det handlar om uppbyggandet av nya moskéer, då Georgiens befolkning mestadels är ortodox.

Är det svårt att vara kristen i Georgien?

Nej, men inte heller helt lätt. För att den ortodoxa kyrkan, som jag tillhör, inte ska tappa anhängare, har den inte lika stränga regler längre. Till exempel kan kvinnor gå med byxor i kyrkan, eller gå dit utan sjal på huvudet. Annars så ber vi och fastar, som alla andra katoliker eller muslimer.

Har synen på kristna förändrats sedan Sovjettiden?

Ja, i Sovjet kunde man inte helt lätt ge ut sig för att vara kristen. Nu behöver vi inte längre gömma oss. Nu kan vi delta öppet i alla kristna högtider och vi håller alla kristna traditioner och seder. Många ateister tror nu på Gud och hans nåd. Det har skett många under i Kristi namn bland helt vanliga människor, och då upptäcker människorna sin tro på Gud.:)

Vad kan vi i kristna syskon i Sverige be för?

Ni får gärna be för landet och människorna här.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelApologetik: Ledtrådar om Gud – universum
Nästa artikelEn oväntad påminnelse