I Kina, världens folkrikaste land, bor det över 1,3 miljarder människor. En av dem är 22-åriga Jeremia Hector, från Grytåsa i Skåne. Han studerar kinesiska i staden Kunming, och hjälper oss här att förstå hur det är att vara kristen i östra Asiens största land.

Vilka är de största religionerna i Kina?

Förutom islam, judendom och kristendom så domineras Kina i huvudsak av buddhism, konfucianism och taoism. Konfucianismen är mer av en kinesisk statsideologi som starkt värnar om så kallade traditionella, kinesiska seder. Taoism betyder väg(en), och den fokuserar mest på meditation som har en förmåga att befria människan från större tankar och intryck av denna ”mänskliga värld”.

För drygt trettio år sedan var det förbjudet att vara kristen i Kina. Hur överlevde kristendomen?

Guds kraft genom ordet och anden är mer slagkraftigt än ett religionsförbud. Förbud emot religionsutövning stärker ofta religionsutövarna, så även med de dåvarande kristna i Kina. Vi ska heller inte glömma bort alla de missionärer som på den tiden riskerade sina liv i sin hängivelse att dela ut biblar i detta ofantligt stora land.

Är det svårt att vara kristen i Kina i dag? Lever tankarna att det är förbjudet kvar?

Mina kinesiska, kristna vänner har aldrig gett uttryck för rädsla eller förföljelse för sin bekännelse som Jesus-troende. Med en så kraftfull väckelse som var och är i Kina har de kristna till antalet växt oerhört. Det gör kristendomen till en naturlig del av samhället. Ju större något syns vara, desto mindre misstänksamhet får det. När det gäller efterföljelse som kristen i Kina kan det däremot vara mer problematiskt. Mycket av Bibelns undervisning stämmer inte alltid överens med hur ett land styrs. Det gäller inte bara Kina, utan även andra delar av världen, Sverige också.

Finns det något vi kristna syskon i Sverige kan be för?

Ja! Be speciellt för Kinas snabbt växande nya medelklass, det vill säga de som numera har det ekonomiskt väl ställt, och som i sin förnöjsamhet inte ser något direkt behov av Jesus som herre i sitt liv. Be att alla kristna i Kina ska kunna möta och föra dessa människor till ett än mer betydelsefullt liv i en gemenskap tillsammans med Gud.  

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelEnsam är inte stark
Nästa artikelDu är unik