Fram till 1991 var Moldavien en av delrepublikerna i Sovjetunionen, och i dag är landet ett av de fattigaste i Europa. Natalia Sava är 26 år och arbetar för missionsorganisationen Operation Mission i Moldaviens huvudstad Chisinau. Hon berättar om situationen för de kristna i landet.

Vilka religioner finns i landet?

Majoriteten av befolkningen är ortodoxa kristna, men det finns också protestanter och några katoliker.

Hur är relationerna mellan de olika kyrkorna?

De olika protestantiska kyrkorna samarbetar bra, men ortodoxa kyrkan ser protestanterna som en sekt och motarbetar dem. Ortodoxa kristna försöker ibland stoppa de protestantiska kyrkornas evangelisationssatsningar om det inte är socialt arbete som gynnar samhället.

Hur är situationen i landet i övrigt?

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Det politiska läget är instabilt och det visar sig bland annat genom att landet har bytt president onormalt ofta de senaste åren och under två år var landet utan president. När kommunisterna styrde Moldavien var allting billigare och därför vill många att kommunisterna ska få tillbaka makten, men det vill inte de kristna eftersom kommunisterna är emot religion.

Är det lätt eller svårt att vara kristen i Moldavien?

Svårt. Som kristen blir man utstött och dumförklarad av många. Människorna i Moldavien ser ofta ner på de kristna, men om du som kristen är välutbildad eller kan prata om ditt liv med Gud på ett bra sätt så kan du vinna deras respekt.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Moldavien?

En man som tidigare var protestantisk biskop i Moldavien sitter nu med i regeringen. Be om att han ska få ha stort inflytande där. Be för ungdomarna, för de är samhällets framtid. Be om att kyrkorna ska vara salt och ljus även om de har det svårt och blir förföljda, och att de ska hålla fast vid Gud och inte ge upp.

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelTräning, hälsa och jakten på den perfekta kroppen
Nästa artikelVarför gudstjänst?