Den 22 juli 2011 exploderade en bomb i centrala Oslo som tog åtta liv. Bara timmar senare avrättades 69 personer på ön Utøya av den högerextremistiske Anders Behring Breivik. Attentaten har kallats de värsta angreppen mot Norge sedan andra världskriget och landet chockades svårt.
Vi har ställt frågor till Gjermund Nordhus, 27 år, som bor i Oslo, för att se hur situationen ser ut i Norge ett halvår efter katastrofen.

Hur upplevde du 22 juli-attentaten?

Jag var bortrest den helgen men upplevde det ändå på ett nära sätt eftersom det är staden jag bor i. Det kändes overkligt att se nyhetsbilder på Oslos gator som liknade en krigszon. Jag kände ingen av dem som omkom den 22 juli men hela landet skakades mer eller mindre av händelsen.

När sådana katastrofer inträffar söker sig ofta många till kyrkan. Vad det så också i Norge?

Ja, många sökte sig till kyrkorna och upplevde det tryggt att samlas på sådana ”heliga” platser. Utøya uppmärksammades i gudstjänster över hela landet den helgen och minnesgudstjänsten från Oslos domkyrka gick på rikstäckande TV.

Hur ser situationen ut i Norge idag?

Det skrivs fortfarande mycket om händelsen, både i tidningar och i böcker. Många har upplevt jul och nyår som ett förstoringsglas för smärtan de har känt.
Den omedelbara reaktionen på attentaten var öppenhet och mer demokrati men jag fruktar att det inte har blivit så. Folk är rädda för människor som till viss del delar Breiviks åsikter.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för?

Ni kan be för alla dem som har förlorat någon i attackerna, för dagarna som ligger framför dem under året och att de ska få en glimt av Jesus genom smärtan.