Enligt Wikipedia är 94 % av Perus befolkning kristna. Ändå menar Angel Gomez, 22 år, att det är svårt att vara kristen i Peru. Hur går det ihop? Angel har förklarat för Insidan.

Vad tror befolkningen i Peru på? Är de kristna?

Många kallar sig kristna, men ofta tror de på det som deras förfäder trodde på. De mixar då sin katolska tro med till exempel häxkonster. De tror då på Gud, men inte som deras personliga frälsare utan bara för traditionens skull.

Vad beror mixandet av religioner på?

Problemet började egentligen när spanjorerna erövrade Peru år 1532. De tog med sig en ny religion för peruanerna, katolicismen. Här i Peru dyrkade man solen, månen och jorden, så när spanjorerna införde sin religion blandades den med den peruanska. Därför kallar sig många peruaner för katoliker samtidigt som de följer sina gamla traditioner.

Är det svårt att vara kristen i Peru?

Ja, det är svårt. Många peruaner är så sammanlänkade med sina traditioner och sitt sätt att leva att de inte vill höra om Gud. Om man predikar för dem blir man ofta anklagad för att vara galen eller för att vara en lögnare. Det beror på att många fortfarande känner en ilska mot hur spanjorerna och den katolska kyrkan behandlade dem förr i tiden.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för?

Ni får gärna be att vi kristna i Peru ska kunna ge våra hjärtan till Gud helt och fullt, att vi ska låta Gud arbeta i våra liv och att han ska föra oss på sina vägar.