Ett land som ligger nära Sverige, både avståndsmässigt och när det gäller mycket annat, är Tyskland. 21-åriga Franziska Klapper som läser till arkitekt i Konstanz i södra Tyskland berättar hur det är att vara kristen där. Är likheterna mellan länderna stora även på det området?

Vilka är de största religionerna i Tyskland?

Kristendomen är den största religionen. Det är också många som inte tillhör någon religion. Ungefär 5 % är muslimer och det finns en del andra religioner.

Hur är relationerna mellan de olika kyrkorna?

De kristna i Tyskland är uppdelade i katolska kyrkan och olika protestantiska kyrkor. Stämningen mellan de olika kyrkorna är spänd. Jag har upplevt att det inte är så lätt att vara med i olika kyrkor samtidigt. Många tycker att man måste bestämma sig för vilken sorts kyrka man tillhör. Jag vill tillhöra Jesus och därför är det inte så viktigt för mig att bestämma mig för en speciell kyrka.

Hur är situationen i Tyskland i övrigt?

Tyskland är ett väldigt rikt land. De flesta har tillräckligt med mat och pengar. Men det finns ändå stora problem som politikerna försöker lösa.

Hur är det att vara kristen i Tyskland?

När man är i sin kristna gemenskap så är det inte så svårt att vara kristen, men när man är med andra människor kan det vara jobbigare. De undrar ofta varför man behöver Gud. De tror att de har allt de behöver. Jag tror att många tänker att Gud bara är något för svaga människor som inte klarar sig själva. Dessutom tycker nog många tyskar att det är viktigt att vara självständiga. De ser inte Gud som en befrielse utan som ett fängelse.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för när vi ber för Tyskland?

Ni kan be att tyskarna öppnar sina hjärtan och förstår att även om vi har det jättebra här med våra hus och mycket mat och pengar, så behöver vi ändå Gud för att leva ett riktigt bra liv.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelAndens dopgåvor till dig
Nästa artikelÄlska dina lärare