På alla amerikanska sedlar och mynt står meningen ”In God we trust”. Stämmer det? Är USA ett land där många faktiskt litar på Gud? Eliza Karltorp, 25 år gammal, är född och uppvuxen i en liten stad i Ohio, men bor nu i San Francisco i Kalifornien. Hon berättar för oss hur det är att vara kristen i USA.

Är USA ett land där många litar på Gud, som det står på era sedlar och mynt?

USA har blivit byggt på en kristen grund. Det finns många som tror på Gud men också många som lever på andras tro, och de skulle nog säga de var kristna även om de inte lever ett kristet liv.

Har USA, precis som Sverige, blivit mer avkristnat på senare tid?

Tyvärr så. Det är många som tror på Gud men de tror att man kan komma till himlen om man är en bra person. Jag bor i Kalifornien och här handlar det mycket om karma. Många tror att om man bygger upp tillräckligt med karma så kommer man till himlen ändå. Det sorgliga är att många tror att de har byggt upp bra karma men sedan händer det saker i deras liv som är svårt och då blir de oftast bittra på Gud.

Är det lätt eller svårt att vara kristen i USA?

På sätt och vis är det lätt att vara kristen i USA, eftersom det är väldigt accepterat. Men däremot om man faktiskt står upp för Guds ord så blir man ofta kallad intolerant och hatisk. De flesta kallar sig kristna, men tar bara det som är bekvämt från Guds ord.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för?

Att kristna i USA ska hålla fast vid Guds ord och komma ihåg att det inte finns flera vägar till Gud, utan bara en väg, genom Jesus. Att de kristna i USA inte ska vara ljumma kristna utan brinnande för Gud.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelJag är: Vinträdet
Nästa artikeliWant