Att fira söndagsgudstjänst i ett hotellrum på grund av förföljelse är vardag för några av de kristna i Marocko. En av dem, Vola Ambinintsoa från Agadir, berättar hur det är att vara kristen i ett land där islam är den helt dominerande religionen och bara en procent är kristna.

23-åriga Vola Ambinintsoa vill att vi ber om att fler muslimer ska bli kristna trots dödshoten som i så fall kanske väntar dem.

Vilka religioner och kyrkor finns det i Marocko?

Den största religionen är islam. Det finns också flera kristna kyrkor, och av de tre viktigaste kyrkorna i Marocko är två protestantiska och en katolsk.

Hur ser relationen mellan islam och kristendom ut i landet?

Förhållandet mellan kristna och muslimer i Marocko är för närvarande inte så illa som det är på en del andra håll i världen. Trots det så gör muslimer det svårt för kristna att fira söndagsgudstjänster genom att se till att många kyrkor inte har någon permanent lokal. Några kyrkor tvingas hyra hotellrum för att ha sina söndagsgudstjänster där i brist på annat.

Hur är det att vara kristen i Marocko?

Det är inte alltid så lätt. Marockansk lag säger att det är förbjudet för kristna att försöka få muslimer att konvertera till kristen tro. De muslimer som blir kristna förföljs kraftigt. De stöts ut av samhället och förföljelsen leder ibland till deras död.

I skolan och andra delar av samhället ses de kristna som annorlunda, och som kristen känner man sig kanske obekväm bland muslimer. Men om man har en kristen gemenskap att tillbe Gud tillsammans med, så är det inte ett problem. Att känna sig annorlunda jämfört med sin omgivning beror ju på att man tar sin kristna tro på allvar.

Vad vill du att vi, din kristna syskon i Sverige, ska be för när det gäller Marocko?

Be att fler muslimer ska få veta sanningen om Kristus och att de ska våga ta steget att följa honom trots alla svårigheter de kan drabbas av om de gör det.

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelKonstiga ord: Helgelse
Nästa artikelKenya i november