För de uzbekiska kristna är det förbjudet att träffas och fira gudstjänst eller att äga en bibel. Våra syskon i Uzbekistan vet vad det innebär att lida för sin tro.

Uzbekistan

Huvudstad: Tasjkent

Befolkning: 29,2 miljoner (2015)

Officiellt språk: uzbekiska

President: Islam Karimov

Gränsar till: Kazakstan, Turkmenistan, Afghanistan, Kirgizistan och Tadzjikistan

Personen som intervjuas är en kvinna som bott och arbetat i Uzbekistan, och som på grund av att hon vill kunna söka visum för att besöka Uzbekistan igen vill vara anonym.

Vilka olika religioner finns i landet?

Uzbekerna är muslimer, förutom de antal tusen människor som kommit till tro på Jesus sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Det finns också minoritetsfolk i landet, till exempel ryssar och koreaner, som traditionellt är kristna.

Hur är relationerna mellan de olika religionerna och kyrkorna?

Uzbeker i allmänhet ser kristendomen som en rysk religion och anser att om en uzbek blir kristen så sviker han sitt folk, sin uzbekiska identitet. Uzbeker som kommer till tro på Jesus möter mindre motstånd från familj och omgivning om de kan visa att de fortsätter att vara “uzbekiska” och att de kan utöva sin tro på ett uzbekiskt sätt. Många ryska evangeliska församlingar når ut till uzbeker men begränsas av lagar som förbjuder dem att ha aktiviteter på uzbekiska. Relationerna mellan ryska församlingar och uzbekiska husförsamlingar var inte okomplicerade till att börja med men har förbättrats med åren.

Hur är situationen i landet i övrigt?

Uzbekistan är en hårt kontrollerad polisstat som styrs av en diktator, samme man som var ledare för republiken när Sovjetunionen föll samman. Det finns inget utrymme för politisk opposition eller yttrandefrihet. Ekonomin är centralstyrd med en rik politisk elit och mycket korruption. Investeringar görs framförallt i huvudstaden, Tasjkent, medan landsortsbefolkningen lever under väldigt enkla förhållanden.

Hur är det att vara kristen i Uzbekistan?

Uzbekistan är en sekulär stat som tillåter islam, men som kontrollerar och förföljer både det som man anser vara mer extrema former av islam och kristen tro. Ryska kyrkor är tillåtna om de har officiell registrering. Inga uzbekiska församlingar har någonsin tillåtits registrering och uzbekiska kristna kan därför inte samlas i en offentlig byggnad. När man samlas tillsammans i någons hem är det också olagligt och polisen bryter ofta upp misstänkta kristna samlingar där de som samlats blir tagna till förhör. De får normalt betala höga böter och ibland avtjäna fängelsestraff. Det är inte tillåtet att inneha någon kristen litteratur; den beslagtas om polisen hittar den.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Uzbekistan?

Be att de uzbeker som kommer till tro snabbt får en stark, biblisk grund i sina liv och möjlighet till gemenskap med andra kristna. Be om möjligheter för troende att läsa Bibeln trots att väldigt få äger en bibel. Be Gud att resa upp dem som kan skriva lovsånger till inhemsk musikstil. Be om personliga erfarenheter av Guds närvaro och kraft som bär under motstånd och förföljelse.

Be för

·         Stark, biblisk grund och kristen gemenskap för nya kristna

·         Möjlighet att läsa Bibeln

·         Personer som kan skriva lovsånger till uzbekisk musikstil

·         Personliga erfarenheter av Guds närvaro och kraft

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelNär döden kommer nära
Nästa artikelKlimathotet