En vardag där tron har en naturlig plats, där människor kan umgås över religionsgränserna och ett ökat ekonomiskt välstånd. Detta är verklighet i Tanzania.

Namn: Judith George Ålder: 22 år Bor: Dodoma Sysselsättning: Förskollärare

Vilka religioner finns i Tanzania?

I Tanzania är kristendom och islam störst, men olika stamreligioner lever kvar. Det är till exempel inte ovanligt att man hör om besök hos häxdoktorer, och nyligen drevs en rikskampanj för att stoppa tron att albinokroppsdelar har magiska egenskaper.

Hur är relationen mellan de olika kyrkorna och religionerna?

Majoriteten av folket är kristna och den lutherska kyrkan är den största i landet. På en del håll lider de kristna under förtryck och våld från islamister, men där jag bor råder en öppen stämning mellan olika samfund och religioner. Människor umgås över religionsgränserna både privat och inom skola och arbete.

Om Tanzania
Huvudstad: Dodoma
Befolkning: 52,5 miljoner
Officiella språk: Swahili, Engelska
President: John Magufuli
Gränsar till: Kenya, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Zambia, Malawi, Moçambique.

Hur är det att bo i Tanzania?

Genom ökat ekonomiskt välstånd har Tanzania ändrats till ett land som på många sätt attraherar, med mineraler, vilda djur och turism. Gällande det politiska finns det många olika partier, mellan vilka det råder ständiga diskussioner om hur vårt land ska styras.

Hur är det att vara kristen i Tanzania?

Där jag bor är det lätt, eftersom att vi har friheten att tillbe Gud både tillsammans och var för sig. Tron har en otroligt naturlig plats i vardagen. I det allmänna utrymmet är det därför mycket fritt att uttrycka sin religionstillhörighet, och det anses närmast förbryllande att majoriteten i väst ”inte tror på någonting alls”.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Tanzania?

Vi skulle önska att ni ber för ännu mer fred och glädje i vårt land, Tanzania.

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelVad är sanning?
Nästa artikelFira Jesus!