I Bhutan är kristna en utsatt minoritet. De hotas av fängelse, men det hindrar inte den tidigare buddhistiska munken Sonam att hänge sig åt att rädda fler munkar till Jesus. 

Namn: Sonam
Bor: i Bhutan
Sysselsättning: Jobbar med att lära buddhistiska munkar hur man använder datorer, samt med att dela evangeliet när tillfälle ges.
(Av säkerhetsskäl saknas bild och namnet är figurerat)

Vilka religioner finns i Bhutan?

I Bhutan är den stora majoriteten – närmare 86 % av befolkningen – buddhister. Endast så lite som 0,3% bekänner sig som kristna.

Hur är relationen mellan de olika religionerna?

Det finns religionsfrihet på pappret, men då buddhismen har stor makt och inflytande inskränks denna frihet ofta och relationen mellan religionerna är därför mycket dålig. (Bhutan är det 38:a värsta landet att vara kristen i enligt Open Doors)

Om Bhutan
Huvudstad: Thimphu
Befolkning: 760 000
Officiellt språk: dzongkha
Premiärminister: Tshering Tobgay
Gränsar till: Kina och Indien

Hur är det att bo i Bhutan?

Bhutan är ett litet land som lider av dålig ekonomi. Det leder till att många – speciellt unga – är arbetslösa. Många lever fattigt, ofta tillsammans med familj och vänner för att hålla ner kostnaderna. Att leva på så lite som motsvarande 300 svenska kronor i månaden är inte ovanligt. Trots omständigheterna försöker man att vara glad.

Hur är det att vara kristen i Bhutan?

Det är otroligt svårt! Vi kan inte göra något öppet och får inte bilda kyrkor. Att dela med sig av sin tro kan leda till fängelse, något som hänt många av mina kristna vänner just på grund av deras tro. För att kunna hålla ut i alla dessa svårigheter behövs en stark tro.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Bhutan?

Bhutan behöver mycket förbön, speciellt de buddhistiska munkarna. Be att de ska möta Jesus och bli förändrade. Om de kommer till tro på Jesus kommer landet att förändras. Jag själv var en buddhistisk munk i nio år innan Jesus räddade mig. Sedan dess har jag och de som berättade om Jesus för mig varit med och räddat ytterligare sju munkar till ett liv i Jesus.  

Be för:
– att de buddhistiska munkarna ska lära känna Jesus
– att landet förändras till att tillåta kristna