Sheraz kommer från Pakistan, ett land där de bästa sjukhusen och skolorna tidigare drevs av kristna och var mycket omtyckta. Idag lider de kristna istället under stort förtryck och Pakistan rankas av Open Doors* som det sjätte värsta landet att vara kristen i. De kristna blir kidnappade, våldtagna, satta i fängelse och dödade för sin tro.

pakistan-599684_1920
Pakistan
Huvudstad:
Islamabad
Befolkning: 200 miljoner
Officiella språk: urdu, engelska, punjabi, pashto och sindhi.
President: Mamnoon Hussain
Gränsar till: Indien, Kina, Afghanistan och Iran.

Vilka religioner finns i Pakistan?

Pakistan är ett land där majoriteten är muslimer. Hela 96% är muslimer, de kristna är bara 3%. I Pakistan måste man tillhöra en religion, vilken spelar mindre roll, men det går inte att vara ateist.

Hur är relationen mellan de olika religionerna?

Pakistan blev självständigt 1947 och i och med det kom många kristna missionärer dit och började bygga upp kyrkor, sjukhus, skolor och universitet. Många muslimer ville ta del av dessa inrättningar då både vården och utbildningen inom dessa kristna inrättningar ansågs vara de bästa i landet. Men sedan terrorattacken den 11 september 2001 i USA får inga missionärer komma in i Pakistan och den kristna kyrkan har tappat sin framträdande roll.

Hur är det att bo i Pakistan?

Pakistan lider sedan lång tid tillbaka av terrorattacker. Mer än 60 000 har dött under terroristattacker de senaste 16 åren! På grund av detta vågar inte internationella företag investera i landet och dessutom undviker turister landet vilket har lett till att många är arbetslösa. Som om detta inte vore nog har också många politiker dåligt rykte och är väldigt korrupta.

Hur är det att vara kristen i Pakistan?

Det är väldigt svårt att vara kristen i Pakistan idag. Exempelvis måste barn från kristna hem berätta att de är kristna första dagen i skolan vilket medför att muslimska barn inte vill leka, prata eller äta med dem. Det samma gäller på högre utbildningar och även på arbetsplatser. Men det stannar inte med detta, utan många kristna flickor har blivit kidnappade, våldtagna och tvångskonverterade till Islam. Flera kyrkor har också bränts ner och åtskilliga kristna är satta i fängelse och några har också fått sätta livet till på grund av sin tro.

Be för:
– Styrka hos de kristna
– Möjlighet för kristna samhällsinrättningar
– Fred och ärlighet

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Pakistan?

Be att kristna ska stå fasta i sin tro trots svåra omständigheter och våga vara salt och ljus i Pakistan, trots att de är i minoritet. Be att Gud åter ska öppna möjligheten till kristna skolor, universitet och sjukhus och genom dem skapa goda kontakter med muslimer. Be också att Gud ska komma med fred, hederlighet och ärlighet till Pakistan.

 


* Open Doors är en organisation som arbetar i de länder där förföljelsen av kristna är som störst. Varje år ger de ut en lista där de rangordnar de 50 länder där det är svårast att utöva den kristna tron.