I ett område där länderna är muslimska och religionsfrihet saknas får Libanon vara ett ljus i mörkret. Trots att mycket är bra har Libanon många problem, inte minst med tanke på de många syriska flyktingarna. Möt libanesen Daniel när han berättar om sitt land.

Namn: Daniel Awad Ålder: 26 år Bor: Jönköping, Sverige Sysselsättning: Volontär för OM Sverige

Vilka religioner finns i Libanon?

Libanon är det land som har mest religiös mångfald i Mellanöstern. Det är också det enda landet i området som inte officiellt är muslimskt. Landet har två stora religioner: islam (54%) och kristendom (40,5%). Dessa har i sin tur många undergrupper som bidrar till den religiösa mångfalden. Majoriteten av de kristna tillhör den katolska kyrkan och även den ortodoxa är stor. Färre än 1% är evangeliska kristna.

Libanon
Huvudstad: Beirut
Befolkning: 4,2 miljoner
Officiella språk: arabiska och franska
President: Tammam Salam
Gränsar till: Syrien och Israel

Hur är relationen mellan de olika kyrkorna och religionerna?

Tidigare sågs ofta den evangeliska kyrkan som en sekt och förväxlades ibland med Jehovas vittnen. Under senare år har det dock blivit mer öppenhet, förståelse och samtal mellan den evangeliska kyrkan och andra kyrkor. Över lag är relationen mellan kristna och muslimer god, även om det ibland finns viss segregation.

Hur är det att bo i Libanon?

Libanon har fått uppleva många traumatiska händelser. Allt från inbördeskrig till yttre konflikt och nu senast kriget i Syrien som påverkar Libanon. Trots många motgångar har Libanon visat sig ha stor potential att återuppbygga och fortsätta framåt. Likväl finns det många problem inom såväl politik och ekonomi som det dagliga livet. De många flyktingarna är ett av dessa. I dagsläget finns i landet närmare 1,9 miljoner flyktingar som behöver boende och mat.

Hur är det att vara kristen i Libanon?

En av de största skillnaderna mellan Libanon och andra länder i området är religionsfriheten. Dessutom är Libanon det land i området som han störst andel kristna. Kristna har alltså frihet att uttrycka och leva ut sin tro och får dessutom evangelisera och berätta för andra om sin tro, vilket inte är tillåtet i de omkringliggande länderna. En kul sak är att de evangeliska privatskolorna i Libanon har väldigt gott rykte och anses vara de ledande skolorna i landet, även bland muslimer!

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Libanon?

Be för flyktingsituationen och den avgörande roll som kristna kyrkor och organisationer har i det arbetet. Be för politisk stabilitet bland dem som leder landet, samt för att kristna politiker ska samarbeta. Be för fortsatt religionsfrihet och att Libanon får vara ett ljus i området så att många får uppleva Guds kärlek. Be också att kriget i Syrien inte tar sig in i landet.

Be för:

– Flyktingsituationen
– Politisk stabilitet
– Fortsatt religionsfrihet
– Kriget i Syrien

Foto:
DELA
Föregående artikelJag kommer som jag är
Nästa artikelLivet som en lovsång