Majoriteten av Kenyas befolkning är kristna, och Mercy berättar att det är lätt att vara kristen där – om man inte kommer från en muslimsk familj.

Namn: Mercy Chelangat
Ålder: 16 år
Bostadsort: Chesinende
Sysselsättning: elev på Chesinende Girls High School

 

Kenya
Huvudstad: Nairobi
Befolkning: 44,35 miljoner (2013)
Officiella språk: engelska och swahili
President: Uhuru Kenyatta
Gränsar till: Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania och Uganda

Vilka olika religioner och kyrkor finns i Kenya?

I Kenya är de flesta kristna, men det finns också muslimer och hinduer. Vi har många kyrkor, bland annat Faith Church, Deliverence Church, Africa Inland Church (AIN), Full Gospel Church, anglikanska kyrkor och många fler. Och så den lutherska kyrkan förstås, ELCK.

Hur är relationerna mellan de olika religionerna?

Vid Mombasa, alltså vid kusten, finns det många muslimer, och ibland skapas konflikter mellan muslimer och kristna. Det händer ibland att en muslim konverterar till kristendomen och låter döpa sig, men då kan de äldste och ibland familjemedlemmarna bli arga. De kan till och med försöka döda personen.

Hur har landet påverkats av terrorattacken mot universitetet i Garissa?

Det som hände i Garissa var väldigt tragiskt. Så många dog och blev skadade. Kristna studenter på universitet runt om i landet har blivit uppskrämda. I vilken sekund som helst kan Al Shabaab slå till igen och de fruktar att det kommer att bli på deras skola. Bara någon vecka efter terrorattacken i Garissa exploderade en transformator på ett campus utanför Nairobi. Övertygade om att det var ännu en terrorattack hoppade hundratals studenter ut genom fönstren. En av dem dog av sina skador.

Hur är det annars att vara kristen i Kenya?

Eftersom de flesta är kristna i Kenya är det inte svårt att själv vara det. Ofta föds man in i en kristen familj och fortsätter på den banan. Dessutom finns det några profeter i landet som Gud gör mirakler genom. När folk ser dessa mirakler, som helande av sjuka eller återuppväckande av döda, förstår de att Herren är den sanna guden.

Hur är situationen i landet i övrigt?

I Kenya finns det många människor som är mycket fattiga. Men nu för tiden är det många som utbildar sig, vilket bidrar till utvecklingen. Även kyrkorna gynnas av detta.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Kenya?

Be gärna för att fler människor ska bli kristna. Det är viktigt, eftersom Gud är vår frälsare. Be om fred mellan de olika religionerna. Vi behöver också be om fred i de områden där det är mycket oroligheter.

Be för 
·         att fler i Kenya ska bli kristna
·         fred mellan religionerna
·         fred i oroliga områden i landet

Foto:
DELA
Föregående artikelVäckelse i Sverige!?
Nästa artikelMitt i väckelsen