Det är framför allt bland studenter som satanisterna i Sydafrika rekryterar anhängare. Cebisile Ngqotheni är orolig och ber om förbön.

Namn: Cebisile Ngqotheni Ålder: 27 år Bostadsort: Entombe Sysselsättning: arbetar i ett projekt mot könsrelaterat våld

Vilka religioner finns i Sydafrika?

De flesta är kristna och tillhör någon av de många olika kyrkorna. En annan ganska stor religion är Shembekyrkan, som är en blandning mellan kristendom och förfädersdyrkan där man tillber en människa som har titeln shembe. När personen dör utser man en ny shembe. Det finns också satanister som blir fler och fler. 

Hur är relationerna mellan de olika religionerna?

Vi som tror på Jesus har goda relationer till varandra. De som tillhör Shembekyrkan tycker att vi är galna för att vi tillber någon som vi inte ser.

Hur är situationen i landet i allmänhet?

Det finns bra och dåliga saker med att leva i Sydafrika. Vi har problem med våld, arbetslöshet och alkoholism, men överlag skulle jag säga att det är ett bra land.

Sydafrika
Huvudstad: Kapstaden
Befolkning: 48,7 miljoner (2008)
Officiella språk: afrikaans, engelska, ndebele, zulu med flera
President: Jacob Zuma
Gränsar till: Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique och Swaziland

Hur är det att vara kristen i Sydafrika?

Det är lätt. Att vara kristen handlar om ens hjärta, och därför kan ingen få en att sluta vara kristen. Vissa, framför allt de som tillber shembe, tycker inte om de kristna, men det förekommer ingen förföljelse så vi behöver inte vara rädda.

Hur kan vi, era kristna syskon i Sverige, be för Sydafrika?

Be för situationen med den växande gruppen satanister. Det är framför allt studenter som går med, och religionen har ett starkt fäste i en stad som ligger nära där jag bor. Be att satanisterna inte ska bli fler utan i stället omvända sig.

Ni får gärna be för projektet mot könsrelaterat våld som kyrkan driver och som jag arbetar i, och för alla dem som är sjuka i HIV och AIDS.

Be för…
– Att satanisterna inte ska bli fler utan omvända sig
– Projektet mot könsrelaterat våld
– Dem som är sjuka i HIV och AIDS