Hans pappa blev beskylld för spionage på grund av sin kristna tro. Idag är det bättre i Tjeckien, men som ett av världens mest sekulariserade länder har de fortfarande problem. 

Namn: Štěpán Janda. Ålder: 28 år. Bor: Prag. Sysselsättning: arbetar som ingenjör

Vilka religioner finns i Tjeckien?

I Tjeckien finns nästan alla religioner, men majoriteten är ateister. De flesta kristna, cirka 10 % av befolkningen, tillhör den katolska kyrkan medan protestanterna endast utgör 1% av befolkningen. Sen finns det 2% som tillhör andra religioner som buddhism, islam och judendom med flera.

Om Tjeckien
Huvudstad: Prag
Befolkning: 10,5 miljoner
Officiellt språk: tjeckiska
President: Miloš Zeman
Gränsar till: Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike

Hur är relationen mellan de olika kyrkorna?

Den protestantiska kyrkan har en del ekumeniskt arbete mellan de olika protestantiska församlingarna, som läger, konferenser, konserter och liknande. Relationen till den katolska kyrkan är dock fortfarande ganska kylig på grund av tidigare händelser, men det håller på att bli bättre.

Hur är det att bo i Tjeckien?

Tjecker klagar på nästan allt, så de flesta skulle säga att livet inte är bra nog, men jag tycker att det blir bättre och bättre. Det viktigaste är ju att vi är fria vilket vi varit i snart tre decennier. Trots den långa tiden av frihet finns det spår från den kommunistiska Sovjet-tiden i bland annat människors tankar. Under kommunisttiden kunde man bli förföljd om man stack ut ifrån mängden, detta inte undantaget kristna, så min pappa blev under sin militärtjänst beskylld för spionage när de hittade en bibel hos honom.

Hur är det att vara kristen i Tjeckien?

Jag hade en djupt kristen uppväxt så det var naturligt med bön och lovsång, med mera. När jag började i skolan blev jag dock utskrattad för att jag trodde att Gud finns. Inte blev det lättare som tonåring då jag var omgiven av många icke-troende. Idag ser jag att man blir respekterad som kristen, om man lever ut sin tro!

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Tjeckien?

Be för:
– Kristen enhet
– Fler välutbildade kristna ledare
– Kraft i arbetet mot trafficking och porrindustrin

Be för bättre enhet bland de kristna. Be också för fler, inte bara passionerade, utan även välutbildade kristna ledare. Vi har också stora problem med trafficking och porrindustrin här i Tjeckien, så be att dessa försvinner och att vi ska få fler som har kraft att jobba emot dem.