Ödmjukhetens konung – Mattias Martinson

Gud, hör min bön igen
Lär mig ödmjukhet
Så jag kan likna Dig
Ännu mer konkret
Guds Ande låt Ditt ljus
Få leda mig
Till ödmjukhetens väg
Ännu närmre dig

Gud, du som älskar hjärtats brutenhet
Du är de svagas värn
Du tvättar trötta fötter
Du läker våra sår
I allt vill jag likna Dig Jesus
Låt ditt hjärta forma mitt
Du som är ödmjukhetens konung
Allt jag har är ditt

Otillräcklighet är något av det mest skrämmande vi vet. Därför döljer vi sanningen om oss själva genom att visa upp en välputsad fasad. Gud vill befria oss till sann ödmjukhet, för det är bara i äktheten som vi kan möta honom.

Den här sången handlar om ödmjukhet. Vad är det egentligen? Ibland misstolkar vi det här ordet och tänker att en ödmjuk person talar lågt om sig själv eller uppvisar en falsk blygsamhet. Men den ödmjukhet som Bibeln lär oss kan aldrig vara falsk – tvärtom. Den har inte heller något att göra med vad vi kan. Att vara ödmjuk är att visa sanningen om vilka vi är.

Gud räcker till

Precis som ordet säger handlar ödmjukhet om att vara ”mjuk inför sitt öde”. Med andra ord, att acceptera och bekänna vår identitet: att vi är skapade till att vara människor. Det innebär att vara beroende av Guds liv, kraft och godhet, för själva räcker vi inte till. Så jobbigt detta är! Jag har många gånger blivit helt förtvivlad när jag inte levt upp till mina egna eller andras förväntningar, och har nästan velat be om förlåtelse till Gud och säga ”nu räcker jag inte till”. Men så sa en vis person till mig: ”Kom ihåg att du är en människa, otillräcklighet är en del av din natur. Att räcka till är Guds uppgift”.

Gud älskar hjärtats brutenhet, för att han älskar vår ärlighet.

Svaghet – en möjlighet

Därför säger Bibeln att det finns ett starkt hopp varje gång du upplever svaghet. Att få ett mjukare hjärta är en process som gör ont, men i Guds ögon är detta oerhört vackert. Gud älskar hjärtats brutenhet, för att han älskar vår ärlighet. Han önskar en relation med trötta, svaga och sårade människor, för det är de enda människorna som finns. Det är de enda kristna som finns! När vi inser vår svaghet, sträcker vi oss till Gud och ber honom att röra vid våra liv. Då kan vi lita på alla de löften i Bibeln där Gud själv säger: Jag bor i det höga och heliga men också hos den som är förkrossad och har en ödmjuk ande, för att ge liv åt de ödmjukas ande, för att ge liv åt de förkrossades hjärtan (Jes 57:15). Ett hjärta som bjuder in Gud får uppleva hans närhet – och det är det bästa som kan hända oss!

Foto: unsplash.com Cristian Newman
DELA
Föregående artikelPrioritera Gud!
Nästa artikelKreativ Tro