Missförstånd kan få ödesdigra konsekvenser. Att tro att Gud inte bryr sig är ett sådant missförstånd. Bibeln hävdar nämligen att sanningen är en helt annan: att Jesus just i detta nu ber för dig.

Du har säkert varit där. Något har hänt som gör att situationen känns helt omöjlig. Ditt förhållande sprack just, du kom inte in på utbildningen du ville, du fick inte sommarjobbet du hade drömt om. Det finns mängder av lägen i livet då det känns som att allt går emot dig, kanske till och med som att Gud tycks vara långt borta eller inte alls bryr sig om dig. I Romarbrevet förklarar Paulus att sanningen är den motsatta. Vi är aldrig ensamma. Jesus är alltid på vår sida.

Vill Gud oss väl?

Kanske har du, likt mig, ibland kommit på dig själv med att egentligen inte lita på att Gud vill dig väl. Du kanske inte formulerar det så, men ibland är det trots allt det vi egentligen säger. Till exempel när vi inte tror att Gud är med oss, eller tvivlar på hans godhet när livet bjuder på motgångar. Det behöver inte nödvändigtvis vara en synd att tänka så, men det beror på ett missförstånd. Paulus förklarar det för oss när han i Romarbrevets åttonde kapitel skriver: Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än att också skänka oss allt med honom? (Romarbrevet 8:32). Gud har redan blivit människa och dött och uppstått för oss. Det är den största gåva han kunde ge. Om Gud gett oss den största gåvan, varför skulle han då neka oss andra saker vi behöver?

Skyldig och frikänd

Paulus fortsätter i de två efterföljande verserna: Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som frikänner. Vem är det som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och vädjar för oss. Det finns garanterat saker som du skulle kunna anklagas för. Kanske har du ljugit någon gång? Eller snackat skit om en annan person? Du kanske har fuskat och köpt barnbiljett till bussen fast du egentligen är för gammal? Du kan säkert själv komma på saker du gjort eller sagt som inte stämmer överens med vem Jesus är. Med rätta skulle vi kunna anklagas för detta. Både av Gud, andra människor och den onde själv. Det fantastiska är att Gud frikänner oss, på grund av att Jesus har dött och uppstått för oss. Ingen annan människa kan säga till dig att du inte duger eller att du inte är värd nåt – Gud har ju själv gett dig allt, till och med sitt eget liv. Det är värt att stanna upp och vara tacksam för resten av livet, men det finns mer!

När du känner dig så tom att du saknar ord, så ber Jesus för dig.

I detta nu

unsplash.com
Nik Macmillan,

Jesus, som är Gud och människa på samma gång, vädjar för dig. Jag vet inte hur ofta du använder ordet ”vädja”, men det betyder att intensivt och ihärdigt be om något. Lite som när en fyraåring tjatar om att få glass efter maten, men med skillnaden att Jesus aldrig ber utifrån egna behov eller vad han för stunden är sugen på. Han ber för oss, och ber för det vi verkligen behöver. Han för vår talan inför vår himmelske pappa. Det betyder att när du inte vet vad eller hur du ska be, eller när du känner dig så tom att du saknar ord, så ber Jesus för dig. Fattar vi hur enormt stort det är? Han som är universums herre, och som fått all makt i himlen och på jorden, bryr sig om dig personligen och ber för dig i detta nu.

 

I spegeln på morgonen

Att få stöd, förbön och omsorg i olika tider av livet är något vi alla behöver. Som troende på Jesus får vi alltid det stödet från högsta tänkbara instans: nämligen från Jesus själv. Därför är du aldrig ensam mer. Därför kan du varje morgon se dig i spegeln och tänka: ”I dag är en dag som jag kommer ta mig igenom, för Jesus är med mig varenda sekund, han är den som alltid ber för mig.”

Tänk, vilken underbar glädje!

Foto: unsplash.com Amy Velazquez,
DELA
Föregående artikelFullkomligt fria
Nästa artikelEn trygg framtid