Har de förföljt mig, ska de också förfölja er. (Joh 15:20)

Jesus säger dessa ord när han samlat sina lärjungar till en sista måltid. Kanske kan vi hoppas att han inte menar vad han säger eller att det bara gällde de tolv första lärjungarna.

Men, tyvärr. Om du gör en sökning på orden ”lidande” och ”förföljelse” i Nya Testamentet kommer du få massvis med träffar. Motstånd verkar ha varit en självklarhet för de första kristna. Och inte bara för dem. Kollar vi i Gamla Testamentet, kyrkans historia under 2000 år och hur det ser ut runt om i världen i dag är mönstret detsamma: De som tar sin tro på allvar och följer Jesus får på olika sätt lida för det. Aposteln Johannes skriver efter ett långt liv tillsammans med Jesus: Bröder, var inte förvånade över att världen hatar er (1 Joh 3:13).

Som kristna ska vi inte bli hatade för att vi är störiga, dåliga på att lyssna, onyanserade, känslolösa eller för att vi tror att vi är bättre än andra. Jesus var ett perfekt föredöme i hur man bemöter människor med kärlek och respekt. Men han blev ändå hatad – därför att han sa provocerande sanningar, menade sig känna Gud, gjorde det som var rätt, tillrättavisade folk, lydde Gud mer än människor och sa att han var enda vägen till Gud. Det verkar helt enkelt vara så att människans grundläge är att ha något emot Gud och hans son och därmed också dem som följer honom.

Att vara kristen är att vara annorlunda och det kan vara oerhört tufft

Men Gud älskar alla människor och vill omvända dem. Därför är vår uppgift att fortsätta sprida Guds kärlek även om vi blir hatade. Vi får göra som Jesus. Vi får våga vara obekväma och ha annorlunda åsikter ibland. Men vi får också be för dem som förföljer, svara hat med kärlek och visa på Guds öppna famn och att han vill rädda. På så sätt kan vi återspegla något av Guds nåd – som är det enda som kan mjuka upp människors hjärtan.

Att vara kristen är att vara annorlunda och det kan vara oerhört tufft. Men det du har i Jesus är bättre än allt annat och det som alla människor behöver, även de som hånar kristen tro. Så tänk på dem, tänk på Jesus och alla dina kristna syskon som lidit och tänk på den fantastiska evigheten som väntar. Där finns kraft att hämta!

Foto: Aaron Burden
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelGud är inte död
Nästa artikelBe för oss!