När vi läser om Paulus i Apostlagärningarna ser vi hur Anden ledde honom på ett tydligt och konkret sätt. Kanske har du fått uppleva något liknande eller så längtar du efter det. Den helige Ande är verksam och leder oss även idag, fast på olika sätt.

När jag var ung fick jag höra om en predikant som var ute och körde. Plötsligt leddes han av Anden att svänga in på en väg och köra fram till ett hus där han stannade till och gick in. Där mötte han en man som precis var på väg att ta sitt liv. Predikanten kom precis i rätt tid för att hindra mannen från att verkställa sina planer och i stället fick han leda honom till tro på Jesus.

Andens verk

När jag hörde denna berättelse tänkte jag: Wow! Så vill jag leva! Sådana här saker vill jag uppleva. Jag började be om att den helige Ande skulle leda mig konkret i mitt liv. När jag blickar tillbaka på mitt 50-åriga liv kan jag inte annat än tacka Gud för att han hört min bön. Inte för att jag så många gånger fått uppleva Guds ledning så konkret som predikanten, men jag har genom åren fått en fördjupad förståelse för Andens verk. Gud kan genom sin Ande göra mirakel och övernaturliga saker och vi får fascineras av detta, men Andens verk är mycket mer än så. Bibeln lär oss att Guds Ande bor i alla som tror på Jesus, oavsett känslor eller upplevelser, och att Andens viktigaste uppgift är att förhärliga Jesus för oss, alltså göra Jesus härlig för oss. Och det vill han göra mitt i vår vardag, i de små, till synes obetydliga, situationer som vi befinner oss i dagligen.

Det är ungefär som Google Maps där slutdestinationen är himlen och så kan Anden beräkna nya rutter till oss på vägen dit.

Hjälparen sänd till oss

I Joh 14 säger Jesus att han ska sända en Hjälpare som ska hjälpa oss att förstå sanningen om oss själva – och om Gud. Hjälparen ska lära oss och påminna oss om allt Jesus sagt och gjort. Allt det Anden gör pekar alltså på Jesus. Kanske brukar du lägga in påminnelser i din mobil att du har ett prov eller att någon vän fyller år. På samma sätt vill Anden påminna dig om olika saker. När du känner dig ensam vill han påminna dig om att han lovat att alltid vara med dig. När du gjort saker som inte är bra vill Anden påminna dig om att du syndat. Men han vill också påminna dig om att du med frimodighet kan springa till Jesus och bekänna din synd och ta emot förlåtelse. När du känner dig oduglig som kristen vill Anden påminna dig om att du får vara Guds barn, av nåd, på grund av Jesus frälsningsverk. Anden vill påminna dig varje dag om att läsa din Bibel och umgås och samtala med Jesus. Gör vi inte det ignorerar vi Andens röst och då blir det svårare för honom att leda oss i livet. Anden möter oss i Guds ord. Ibland när vi läser Bibeln, är på gudstjänst eller liknande kan det vara som att vi plötsligt får en glimt av Jesus, så att han blir stor, verklig och levande för vårt hjärta. Då är det den helige Ande som förhärligar Jesus för oss.

Leda inte styra

När du står inför ett vägval i livet så vill Anden leda dig in i Guds plan för ditt liv. Ibland är det svårt att veta tydligt vad Gud vill i olika situationer och ibland behöver vi gå i tro och be att Anden öppnar och stänger dörrar för oss. Men när vi ber om Andens ledning så bjuder vi in honom i de beslut vi tar och då har han lovat att leda oss. Inte styra oss – utan leda oss. Det är ungefär som Google Maps där slutdestinationen är himlen och så kan Anden beräkna nya rutter till oss på vägen dit. På vägen kommer vi också att möta svårigheter men även då får vi klamra oss fast vid Guds omsorg och Andens ledning. Andens uppgift är inte att skona oss från bekymmer utan att leda oss in i en djupare beroendeställning till honom – mitt i livets glädjeämnen och utmaningar. Märkligt nog använder han ofta våra bekymmer för att förhärliga Jesus i våra liv, för det är när vi behöver Jesus som mest som han blir verklig för oss.

En vanlig tanke

Guds Ande vill också använda oss så att andra ska få upptäcka vem Jesus är. Anden har lovat att leda oss och lägga orden i vår mun när vi vittnar om Jesus. Anden vill också använda oss för att uppmuntra och trösta våra kristna syskon. En gång fick jag plötsligt för mig att jag skulle kontakta en av de äldre kvinnorna i församlingen. När jag ringde var hon precis på väg ut från sjukhuset där hon fått besked att hon fått en tumör. Då förstod jag att det var Anden som manat mig att ringa precis då hon behövde det. Det är så lätt att vi försummar tillfällen att ledas av Anden. En helt vanlig tanke vi får kanske är en stilla maning från Anden och detta kanske vi inte inser förrän i efterhand. Därför får vi be dagligen om att Gud öppnar våra ögon och ger oss en lyhördhet för Andens ledning i våra liv så att Jesus får bli förhärligad både för oss själva och för våra medmänniskor.