Boken om Jona är spännande och inte så svår. Med lite bakgrundsinfo blir den ännu lättare.

Att lära känna och följa Gud på 2000-talet är inte alltid lätt. Men vi har det på många sätt enklare än 700 år före Jesus, då Jona levde. Då fanns det ingen bibel att läsa, ingen församling att gå till och ingen Jesus att se på för att förstå vem Gud är. I stället använde Gud sig av profeter.

Profet?

Profeter var vanliga människor som hade fått ett väldigt speciellt uppdrag: att föra vidare budskap från Gud till folket. Hela Gamla Testamentet är fullt av profeter som säger och gör det som Gud sagt till dem. Poängen med profeterna var alltså inte att de var extra bra människor, utan att de var Guds redskap. Så även om de på många sätt kan vara förebilder för oss, handlar de flesta profetböckerna i Bibeln väldigt lite om profeterna själva – och oftast nästan bara om vad Gud sa genom dem.

En förebild? 

Men profeten Jona är annorlunda. För det första handlar hans bok mycket mer om honom än om vad han säger. Vi får följa med på hans äventyr, läsa om hans känslor och dras med i hans kamp. Det gör Jona bok spännande! 

Vi får följa med på hans äventyr, läsa om hans känslor och dras med i hans kamp. Det gör Jona bok spännande!

För det andra, vilket kan verka extra märkligt, är han inte alls en förebild. Han är både olydig, egoistisk och sur. Därför blir det extra tydligt att det är Guds nåd och tålamod som är det stora budskapet i boken. För Jona själv är inte någon hjälte.

Hjälpa fienden?

Jona är annorlunda på ytterligare ett sätt. På hans tid hade Gud mest fokus på Israel. Han hade utvalt judarna som sitt folk för att räddningen en dag skulle komma därifrån. Men Jona får uppdraget att gå och predika för Israels stora fiende – det mäktiga och fruktansvärda Assyrien med huvudstaden Nineve.

Därför är det inte så konstigt att Jona inte alls vill eller vågar utföra uppdraget. Han inser att han förmodligen antingen kommer bli dödad eller hjälpa fienden. Därför dras Jona in i en personlig kamp kring sin egen inställning och Guds godhet. För Gud har högre tankar än Jona. Han vill nå ut till alla folk med sin nåd, och det gör han genom att använda helt vanliga människor – som dig och mig och Jona.

Foto: Unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelLär känna Gud genom berättelsen om Jona
Nästa artikelHar Jona verkligen funnits?