Gillar du Antikrundan på SVT? Det skulle kunna vara din mormors favoritprogram. Men jag tror faktiskt att det är många yngre som också kollar. Jag måste erkänna att jag tycker det är riktigt nice.

Det är alltid kul med förvirrade präster som inte vet att deras dopskålar är supervärdefulla, och så får man lära sig en massa intressant historia. Men det häftigaste är ändå detta, att mitt ibland allt gammalt bråte som folk har hittat på sina vindar och kommer släpande med, så dyker det ibland upp riktiga dyrgripar. Vackra gamla möbler, häftiga konstverk och ovanliga prylar med en fantastisk historia. Det bästa av allt är att se reaktionen hos någon gammal gumma när det visar sig att hennes gamla ärvda blomkruka är en eftertraktad raritet från den kinesiska Ming-dynastin som folk över hela världen är beredda att betala hundratusentals kronor för. Vilken grej! Tänk om jag har en sådan blomkruka någonstans i gömmorna?

Det här numret av Insidan handlar om kyrkans traditioner och historia. Fräckt, va? Ja, kanske mer än du tror. Faktum är att mycket av det som först kan verka dammigt, föråldrat, trist och konstigt kan vara riktiga dyrgripar. Vi tänker så lätt att allt nytt är bra och allt gammalt är kasst. Så är det inte med kyrkans tradition. Tänk att det bästa som kristna under tvåtusen år har skrivit, tänkt och kommit på finns tillgängligt för oss. Det kan ju omöjligt bara vara skräp. Tvärtom! För alla oss som inte varit kristna i tvåtusen år borde det finnas en massa värdefulla tips och trix och insikter som verkligen kan hjälpa oss att följa Jesus. Insidan vill här ge en introduktion till detta. Lite som att påminna dig om att du har en gammal låda med arvegods på vinden. Det kan finnas riktigt fina saker där …

Bön: Tack Jesus, för att jag får följa dig tillsammans med miljontals andra, bröder och systrar från olika folk och olika tider. Hjälp mig att se vad jag har att lära mig av dem som gått före. Amen.

Foto: Jorge Caetano, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan och lärare på Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. jakob.andersson@insidan.net
DELA
Föregående artikelJesus bland kollegorna
Nästa artikelÅtervändande IS-sympatisörer