Genom tidningar och sociala medier översvämmas vi av en massa dieter och hälsoråd att välja bland. Men det allra viktigaste kostrådet att följa kommer från Gud. Han ger oss fyra tips för hur vi kan bevaras och växa som kristna.

Har du som barn fått höra att du måste äta upp för att bli stor och stark? Eller kanske efter hand som du växt upp fått veta att det ena eller andra är bättre eller sämre att äta? Vi lär oss tidigt att vi behöver äta för att växa och orka med allt vi tar oss för. På samma vis lär vi oss efter hand att vissa saker är bättre att äta än andra, och att vi faktiskt behöver de där grönsakerna på grund av vad som finns gömt i dem. På samma sätt är det med det kristna livet. Vi behöver äta för att växa och orka med, och vissa saker är särskilt viktiga. Ibland behöver vi också äta det som vi först inte tycker om på grund av vad som finns gömt i det.

Det är lätt som kristen att tänka att det vi ”äter” inte gör någon skillnad därför att vi inte ser eller känner hur det bygger upp oss.

Långsiktig förändring

Innan vi går in på vad som är vettig mat för en kristen vill jag bara lyfta en annan sak. När vi äter och växer är det ganska sällan som vi själva märker det. Alltså, vi märker ju att vi äter men inte effekten det får på kroppen. Du kan inte själv känna hur proteinet spjälkas och används i dina muskler för att bygga upp dem, men du vet att det sker därför att du har käkat en hamburgare och du förstått att din kropp fungerar på det sättet. Det är lätt som kristen att tänka att det vi ”äter” inte gör någon skillnad därför att vi inte ser eller känner hur det bygger upp oss. Men på samma sätt som kolhydraterna, proteinet, fettet, vitaminerna och mineralerna bygger upp, lagar och stärker vår kropp så gör den andliga maten det. Och precis som med maten så är faktumet att vi äter om och om igen, att vi regelbundet tankar nytt bränsle, det som gör den stora skillnaden. Detta gör att vi växer från ett litet barn till en vuxen människa, både kroppsligt och i tron.

Mat eller fika?

Kristen kost

De höll troget fast vid apostlarnas undervisning och vid gemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna (Apg 2:42)

Apostlarnas undervisning
= Bibeln

Gemenskapen
= Kyrkan

Brödsbrytelsen
= Nattvarden

Bönerna
= Bönen

Det finns fyra maträtter som är speciellt bra för ditt kristna liv. Mycket annat är också bra, så klart, men de här fyra sakerna är det du bör bygga din kost kring. Det andra får vara som fika – något gott man tar extra, utöver huvudmåltiderna.

Guds tilltal

Att säga att vi behöver läsa Bibeln kan kännas som en självklarhet, och det är precis därför det tåls att sägas igen. Visst är det självklart att vi vill söka Gud där han själv talar till oss? Visst är det självklart att vi vill söka hans vilja och hans personlighet där han valt att på ett speciellt sätt uppenbara den för oss? I Bibeln har Gud gett oss möjligheten att lära känna honom på djupet. Han har gett oss möjligheten att själva söka honom och höra honom tala. Det är helt grundläggande för oss att vi låter Bibeln leda och prägla oss eftersom det är Gud själv som talar genom den. Bibeln ger vårt kristna liv det bränsle som ligger till grund för allt det andra.

Personligt samtal

Genom bönen får vi en möjlighet till det personliga samtalet med Gud. Gud vill lära känna oss, och han vill att vi ska lära känna honom. Precis som med dina kompisar så behöver du vårda relationen till Gud. Om man inte umgås med sina vänner glider man ifrån dem, och genom Bibeln och bönen får vi möjlighet att umgås med Gud på tu man hand eller i grupp.

Tillsammans med andra

Vi kan be i grupp, och vi kan be för varandra. Vi kan läsa Bibeln i grupp, och vi kan prata med varandra om bibeltexten. Vi är, i den världsvida kyrkan, en enda stor gemenskap som får stötta och hjälpa varandra. Genom en gemenskap där varje individ, men också gruppen som helhet, vill söka Gud och hans vilja kan vi bli uppbyggda och få växa närmare Gud och varandra. Att regelbundet vara i en sådan gemenskap är livsavgörande för varje kristen. Utan våra kristna syskon är det oerhört svårt att själv vara kristen, eftersom det finns så mycket som drar oss bort från Gud. Att välja bort församlingen är därför inget alternativ för en kristen, trots att det kanske kan vara svårt att trivas.

Gudomligt liv rakt in i våra liv
– vilken näringsinjektion!

Konkret förlåtelse

Nattvarden är kanske det tydligaste sättet som vi får ta emot näring från Gud. Där förenas vi både med Gud själv och med våra kristna syskon. Genom bröd och vin får vi del av Kristus själv, och del av den förlåtelse han vann för oss. Vi, var och en individuellt, men också vi, alla kristna. Hans kött och blod förenas med vårt kött och blod. Gudomligt liv rakt in i våra liv – vilken näringsinjektion!

Ät regelbundet!

Bland alla hälsotips vi ständigt möts av är Guds kostråd allra viktigast. Bibeln, bönen, gemenskapen och nattvarden är grundkosten som vi behöver för att bevaras och växa i relationen till Gud. Se till att få i dig dessa maträtter regelbundet, för det är det som du gör ofta som formar dig i längden – inte sådant du gör någon gång då och då.

Foto:
DELA
Föregående artikelMöte med Jesus
Nästa artikelViktig vishet