Den som blir lärjunge upptäcker snart att det ofta är svårt att följa Jesus. Berättelsen om Petrus talar starkt till den som upplever sig vara en misslyckad lärjunge.

Även om alla andra överger dig, så ska jag aldrig överge dig. Även om jag måste dö med dig så ska jag aldrig förneka dig! (Matt 26:33, 35a) Så säger Petrus, en av Jesus närmaste lärjungar, till Jesus under den sista måltiden. Med iver gör han klart för honom och alla lärjungar att han aldrig kommer att överge eller förneka Jesus. Ord som han bittert kommer få ångra. För Petrus kommer snart att förneka honom. När Petrus mästare och vän blir slagen och hånad inför stora rådet, så svär Petrus på att han inte ens känner Jesus. Snacka om att misslyckas som lärjunge! Hur kunde Petrus, som stod så nära Jesus, misslyckas? Borde inte han om någon kunna lyckas stå fast vid sitt ord och följa Jesus i alla lägen?

Kamp och fall 

Petrus var, precis som vi, en människa med brister. Han var ingen superhjälte. Och syndens konsekvenser var lika verkliga för honom som de är för alla andra människor. Du och jag är inte superhjältar. Vi faller och vi misslyckas som lärjungar. Även om vi har valt att följa Jesus och tro på honom, så kommer vi brottas med syndens konsekvenser hela livet.

Hur ovärdiga och misslyckade vi än känner oss, så driver Jesus inte bort oss, utan välkomnar oss med en öppen famn.

Hur mycket vi än försöker, så kommer vi inte att lyckas vara perfekta människor eller perfekta lärjungar. Vi faller för frestelser som vi lovat oss själva och Jesus att aldrig mer falla för. Vi jagar efter att bli populära och få mångas blickar på oss, när Jesus borde få all ära. Vi lyssnar på röster från alla möjliga håll istället för att sitta intill Jesu fötter och lyssna till hans röst. Detta är några exempel på vad vi kan kämpa med och listan kan göras mycket längre. Det är en kamp och vi kommer att falla. Skulle någon säga att han eller hon aldrig syndar eller misslyckas så är det helt enkelt en lögn. Men när vi faller är det inte kört. För vi har Jesus som vän och mästare. 

Mötet med den uppståndne

Petrus får uppleva Jesus kärlek och upprättelse på ett starkt sätt. Efter Jesus uppståndelse träffas de på stranden vid Genesarets sjö. Den kvällen då Jesus greps hade Petrus ljugit och sagt att han inte ens kände Jesus. Nu möter han honom ansikte mot ansikte och han känner säkert mycket skam. Jesus frågar Petrus, tre gånger, om han har honom kär. Tre gånger förnekade han Jesus och tre gånger får Petrus chansen att upprättas av Jesus. Tre gånger får Petrus svara: Ja Herre. Du vet att jag har dig kär (Joh 21:15). Han hade svikit sin mästare och vän och misslyckats totalt som lärjunge, men Jesus är inte bitter. Jesus förlåter Petrus och låter honom få säga orden som säkert har brunnit i hans bröst ända sedan han bittert ångrade sin förnekelse. Jag har dig kär! Han får komma till Jesus trots sitt misslyckande.

Samma gäller oss

Vi misslyckas som lärjungar, precis som Petrus. Och precis som med honom vill Jesus upprätta dig och mig! Han står alltid redo med en öppen famn. Hur djupt vi än faller så kommer Jesus aldrig att sluta längta och söka efter oss. Känner du att du är en misslyckad lärjunge? Ja, då kanske du är det. Och det kanske gör ont, både i dig och i din relation till Jesus. Men vänd dig inte bort från honom utan gå till honom med dina misslyckanden!

Innan Petrus och Jesus möttes på stranden så var Petrus ute på sjön och fiskade med de andra lärjungarna. När de får se och förstå att Jesus står på stranden så kastar sig Petrus i vattnet för att simma i land. Han har svikit Jesus men trots det är Petrus full av iver att möta Jesus igen. Precis så får vi också göra. Har du misslyckats? Tro då inte att Jesus inte vill ha med dig att göra. Han vill inget hellre än att få ta emot dig och mig i vår svaghet och litenhet. Hur ovärdiga och misslyckade vi än känner oss, så driver Jesus inte bort oss, utan välkomnar oss med en öppen famn. I Jesaja 42:3 står det: Ett brutet strå ska han inte krossa, en tynande veke ska han inte släcka. Vi kan vara på väg att “tyna bort och slockna” när vi fastnar i våra misslyckanden och brister. Men Jesus vill inte släcka oss. Han vill ge oss nytt liv – om och om igen!