Be utan uppehåll. 1 Thess 5:17

Vad betyder det att be utan uppehåll? Är det ens möjligt? Uppmaningen riktas till thessalonikerna på 50-talet e.Kr. Men kanske är den också riktad till just dig, just idag. Frågan är bara hur vi ska kunna be ständigt? Vi har redan så många krav, kommer nu ytterligare ett?

För att förstå vad som menas behöver vi nog fundera över vad bön är. Varför ska vi be? Är det för Guds skull vi ber? Jag tror att Gud alltid vill det bästa för oss. Att be utan uppehåll är en uppmuntran till att ta vara på vår relation med honom. Precis som andra relationer bygger den på kontakt. Tänk på hur det är att träffa en ny människa. Kanske lite trevande. Osäkert. Ibland obekvämt? Personen kan kännas som ett intetsägande skal som sedan fylls med alltmer innehåll ju mer man lär känna varandra. Andra gånger har vi bildat en uppfattning om personen utifrån skalet, men blir överraskade av innehållet där bakom. Precis som nya människor är Gud allt annat än ett intetsägande skal. Men vi måste våga närma oss Gud för att få syn på det där fantastiska som vi ibland missar. Vi behöver också se förbi skalet som är våra förutfattade meningar, och som kanske gör oss osäkra, obekväma eller ointresserade. Det är stort och ganska svindlande att få upptäcka mer om vem Gud är.

Småprata med Gud när du promenerar eller cyklar

Att be kan innebära att tacka för det Gud har gett oss, be om förlåtelse för det som blivit fel och ropa på hjälp när livet är tungt. Kanske kämpar du med din gudsrelation ibland och känner skam när du inser att du inte bett regelbundet. När vi har svårt att formulera oss får vi återkomma till uppmaningen att låta bönen bli en livsstil, utan krav på krångliga formuleringar och vackra ord. Vi får leva nära Gud och bjuda in honom i vår vardag. Fundera lite innan du ska sova; vad har Gud gett dig idag? Hur har Gud visat sig i människorna du mött och allt som du varit med om? Be i hissen. Småprata med Gud när du promenerar eller cyklar. Resonera tillsammans med Gud när du funderar på om du ska köpa mat till tiggaren eller inte.

Att be utan uppehåll är inte något jobbigt krav. Det är en kärleksfull inbjudan från Gud som älskar dig personligen och därför vill umgås med just dig.

Sång: One Thing – Joel Houston, Aodhan King, Dylan Thomas

Just one thing I ask and this I will seek
If only to know You
To be where You are and go where You lead
My God I will follow
The things of this world I’ve counted as loss
I lay it all down to take up this cross

Cause all I know is
Everything I have means nothing
Jesus if You’re not my one thing
Everything I need right now
All I need is You right now

 

Bön: Herre, vi vill lära känna dig, så hjälp oss att be utan uppehåll. Tack för att du är med oss också när vi glömmer bort dig. Låt vårt liv tillsammans med dig få vara glädjefyllt och kravlöst. Låt våra böner till dig få vara enkla och sanna. Amen.

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelAtt ändra åsikt
Nästa artikelGuds matematik