Kärleken kommer från Gud, och kärlek mellan kille och tjej är både utmaning och lycka. Hur ska vi hantera en kärleksrelation? Och hur ska man hantera vardagen som par?

Han bad Josef stanna hos Maria, han valde ut Rebecka åt Isak och han parade ihop Adam med Eva. Vi kan vara rätt säkra på att Gud bryr sig om kärleksrelationer. Utifrån Bibeln kan vi förstå att det finns åtminstone tre saker som Gud tänker och vill med kärleksrelationer: glädje, helgelse och speglande av hans kärlek.

Glädje

”Hurra! Vi hör ihop!” När Gud förde fram Eva till Adam i 1 Mos 2 var det så Adam reagerade. Kanske känner du likadant när du tänker på en person som du trivs riktigt bra med? Den här glädjen över gemenskapen med en annan är kanske oftast det som är ”grejen” med en relation, oavsett om det är med en vän eller en pojk-/flickvän. Vi vill ju fortsätta att vara i den där gemenskapsglädjen! Ett av Guds syften med kärleksrelationer är just den glädjen. Han har skapat oss med en längtan efter relationer med andra människor och även han blir glad när den längtan möts.

Helgelse

För ett tag sedan gick jag för första gången på ett gruppträningspass på gymmet. Under ett moment skulle vi hålla ett gummiband snett bakom ryggen och träna armarna. I högtalarna hörde jag instruktören be någon ändra sitt grepp, och förstod snart att denna ”någon” var jag. Medan färgen steg på mina kinder försökte jag så snabbt som möjligt hitta rätt sätt att hålla gummibandet för att undvika att göra bort mig mer. Om jag hade gjort övningen med gummibandet själv där hemma hade jag inte uppnått samma effekt, för då hade ingen kunnat korrigera mitt grepp. Även om det var pinsamt att bli rättad, så var det bra.

I nära relationer blir våra brister synliga, både för oss själva och för den andre.

Gud använder människor i vår närhet för att forma oss; kanske vår utsida men framför allt vår insida. Järn skärper järn, den ena människan den andra (Ords 27:17). I nära relationer blir våra brister synliga, både för oss själva och för den andre. Vi märker också att vi inte klarar att älska vår operfekta partner lika fullkomligt som Jesus gör och uppmanar oss att göra. Det är inga roliga insikter, men det är en viktig del av det som kallas helgelse. Helgelse handlar om att Gud vill visa oss vilka områden han vill hjälpa oss att växa på, och att vi genom att inse vår bristfällighet och be om hans förlåtelse och kraft ska bli mer lika honom själv. Helgelse är ett av Guds mål med våra liv, och ett sätt han helgar oss på är genom våra kärleksrelationer.

Spegelbild

Tänk dig tre personer som ständigt öser kärlek över varandra. Ingen av dem behöver tänka på sitt eget bästa, för det gör de andra. Sådan är vår treenige Gud. Gud är kärlek (1 Joh 4:16) och den kärleken har Gud tänkt att vi ska spegla i våra kärleksrelationer. Guds inbördes kärleksrelation får vara förebilden för våra kärleksrelationer.
Svårare blir det när vi tänker på den andra av Guds kärleksrelationer som vi är tänkta att spegla, nämligen den mellan Gud och oss – hans upproriska, otacksamma mänsklighet. I den relationen innebär den totalt utgivande kärleken att offra sig själv. Om någon visar så mycket som en gnutta av den kärleken mot oss när vi verkligen inte förtjänar det, kan det öppna våra ögon för hur mycket Gud älskar oss.
Så när du förlåter din flickväns sårande ord eller är förstående och tjänande när din pojkvän har en mancold, då uppfylls ett av Guds syften med kärleksrelationer: du hjälper din partner att ta emot Guds kärlek.

Äktenskapet är det bästa, tryggaste och mest maxade sättet att ha en kärleksrelation.

Äktenskapet som mål

Dessa tre syften nås allra mest i ett äktenskap. När två personer lovat att älska varandra, oavsett vad, tills någon av dem dör, blir både glädjen, helgelsen och inte minst speglingen av Guds kärlek djupare. Äktenskapet är det bästa, tryggaste och mest maxade sättet att ha en kärleksrelation, och därför är det Guds form för kärleksrelationer. Det innebär att tillsammans-relationer är mer en förberedelse eller ett test än något permanent. Äktenskapet är målet, även om det kan ligga flera år framåt i tiden.

I vardagen

Gud har höga tankar om parrelationer, men vad har han att säga oss om våra vardagliga relationsproblem? Med Guds syften med kärleksrelationer i bakhuvudet ska vi titta på tre frågor.

1. Hur långt kan vi gå innan vi är gifta?

Bibeln är tydlig med att sex hör hemma inom äktenskapet. Sex är inte bara samlag, utan olika typer av beröring och aktivitet som ger sexuella känslor. Exakt var gränsen går är svårt att säga, men min uppmaning är att sätta en tydlig och uttalad gräns som båda är bekväma med. Två exempel är ”ingen beröring av bröst och könsorgan” eller ”vi ligger inte i samma säng.” Överträder ni gränsen, så prata om det, och ”backa” till rätt sida gränsen igen. Här är några frågor att fundera på när ni bestämmer var er gräns ska gå: Hur mycket vill du ha gjort om det inte blir ni som gifter er med varandra? Hur kan ni ära Gud med det fysiska i er relation? Sträva efter att komma så nära Guds vilja som möjligt i stället för att försöka gå så långt som möjligt utan att göra fel.

2. Kan jag vara tillsammans med en som inte är kristen?

Salomo var i början av sin regeringstid en god kung som följde Guds vilja. Men han gifte sig med kvinnor som inte trodde på Gud utan hade andra religioner. De påverkade honom så att han började tillbe avgudar och slutade göra som Gud ville (se 1 Kung 11:1-7). Precis som Salomo så påverkas vi mycket av vår partner. En förhoppning skulle ju kunna vara att det är din partner som blir påverkad av din tro och blir kristen, men vad är det som säger att det inte blir tvärt om, som med Salomo? Insatsen är för hög. Din tro på Jesus är det bästa du har. Riskera inte att mista den.

Leta i stället efter en partner som kan föra dig närmare Gud

Till detta kommer också att ni inte kan be tillsammans, dela det perspektiv på livet som tron ger eller ha Guds offrande kärlek som drivkraft och förebild. Leta i stället efter en partner som kan föra dig närmare Gud – någon som prioriterar honom minst lika högt som du gör!

3. Hur ska jag hitta en partner som gör mig lycklig?

I en lycklig relation har parterna både likheter och olikheter. Att vara lik när det gäller grundläggande värderingar och vad man strävar efter i livet, men olik på en del mer ytliga sätt, ger både trygghet och spänning.
Det finns ingen partner som kan göra dig lycklig på djupet. Det kan bara Gud. Han är den ende som kan älska perfekt. Gud är den perfekte partnern, den ende som kan möta din längtan efter att bli helt och hållet älskad.

Vill du läsa mer?

På den danska sidan Adamogeva.dk finns det massor av artiklar och flera tusen svar på frågor om kropp, känslor och sexualitet, allt på Bibelns grund.