Vad är det som du hoppas på? En avgud är något som du förväntar dig ska ge dig det som du innerst inne längtar efter.


I Syrien fanns för många år sedan en premiärminister som var väldigt rik. Landet hette då Aram och mannen var också framgångsrik befälhavare för armén. Han var berömd bland folket och hade god kontakt med kungen i landet. Det står om honom i 2 Kungaboken 5. Han hette Naaman. Naaman tillhörde innegänget och var den som alla ville vara med. Men plötsligt, på toppen av hans karriär, fick han spetälska. Det är en sjukdom som sakta bryter ner kroppen tills man dör.

Vad kan hjälpa?

Naaman fick tipset att gå till profeten Elisha. I stället åkte han till kungen i Israel med stora gåvor och ett brev från kungen i Aram och framförde sin önskan om att bli helad. Han satte all sin tillit till att hans framgång, hans rikedom och hans goda kontakter skulle hjälpa honom att bli helad. Framgången var Naamans avgud, men den hjälpte honom inte.

Det viktigaste för oss

En avgud är det som är det mest centrala i ditt liv, något som är riktigt viktigt för dig. Man kan veta att man har en avgud om man tänker: ”Om jag bara får det – så kommer jag känna att mitt liv har en mening, då vet jag att jag har ett värde, då kommer jag känna mig betydelsefull och trygg.”* På liknande sätt som för Naaman tror jag att vi ibland låter framgången bli det vi tror på och ”tillber” – det vi hoppas på och tycker är viktigare än Gud.

Framgångens avgud

Framgången lockar: ”Om du blir snygg och vältränad så kommer alla vilja vara med dig” eller ”om du får de högsta betygen kan du skapa dig en karriär och bli rik.” Poängen är inte att det är fel att träna eller studera väl. Gör det! Men det blir så tokigt när det blir det viktigaste i våra liv. Vår framgång är tillfällig och bräcklig och en dag kommer vi att dö. Det finns många olika saker som kan bli våra avgudar, men ingen av dem kommer att ge oss det vi verkligen behöver.

Han ger oss det vi verkligen längtar efter.

En verklig Gud

Naaman fick senare i stället möta den levande guden, Israels Gud, som helade honom. Det enda som håller att lita på är honom, för han har all makt över livet på jorden och han är den som kan föra oss in i himlen. Han ger oss det vi verkligen längtar efter.

* Citat av Timothy Keller

Reflektion

Vilka tre saker eller företeelser i ditt liv har störst risk för att bli avgudar för dig? Är de dina avgudar? Hur kan du hantera dem klokt?

Foto: unsplash.com Jeremy Beadle
Daniel Lyckander
Arbetar som bibelskolelärare på Strandhems Bibel- och Lärjungaskola i Örkelljunga.
DELA
Föregående artikelEn skada i hjärtat
Nästa artikelOförsonlighet – när bitterheten binder dig fast