Att inte glädjas över vad någon annan är, har eller gör förpestar livet för både oss själva och andra. Lösningen är att bli trygg i att Gud älskar oss för de vi är. 

”– Jag blir så avundsjuk!”

Det är inte ofta man hör sig själv eller någon annan säga så trots att vi ofta bär på den känslan. Alla har varit avundsjuka någon gång, så varför skulle det vara så farligt? Betydligt farligare än vad vi tror. Och detta vet Gud. Det är därför Gud varnar oss för avund. I Ordspråksboken 14:30 står det: Sinnesro ger kroppen liv, avund är röta i benen. Avundsjuka skadar inte bara vår förmåga att känna kärlek – utan också glädje. Vi blir helt enkelt inte lika glada längre. Det kan också skada vår kropp i form av huvudvärk, problem med magen eller något annat. Och det smittar av sig på andra. Inte konstigt att det kallas avund-sjuka.

Vad är avund?

Egentligen är avund två känslor som man känner samtidigt. För det första vill man vara, äga eller kunna det någon annan är, har eller kan göra:

  • Jag vill också vara så där rolig!
  • Jag vill också ha en så bra mobil!
  • Jag vill också kunna dansa så där snyggt!

Och det i sig behöver inte vara fel. Problemet är när vi känner så och samtidigt, för det andra, inte unnar någon annan det vi själva vill. I stället för att glädja oss över någon annans lycka och känna oss peppade blir vi sura och känner oss deppade. Vi vill minska eller ta bort någon annans glädje.

Hur uttrycker vi avund?

Det vanligaste är inte att vi säger rent ut att vi känner avund. I stället brukar vi prata eller tänka illa om den vi känner så inför. Att den är nördig eller har ful mobil eller något annat som vi hittar på. Gud vet att vi blir olyckliga av att känna avundsjuka och att vi gör andra olyckliga när vi lyder denna känsla. Han vet också att vi inte behöver känna så. Därför kallar Gud detta för synd – något vi mår bra av att undvika och som vi mår dåligt av att ta till oss.

När vi förstår hur mycket Gud älskar oss ser vi att vi inte behöver tävla mot andra.

Hur botas denna sjuka?

Kärlek. Egentligen är svaret så kort och ändå ofta så svårt. I Första Korintierbrevet 13:4 står det: Kärleken avundas inte. När vi förstår hur mycket Gud älskar oss ser vi att vi inte behöver tävla mot andra. Vi är ALLA älskade för att vi är vi. Fokus byts då till vad vi är, har och kan som vi kan dela med oss av till andra.

Utmaning

Skriv ner tre saker som du är tacksam för på kvällen innan du ska sova under en vecka framåt. Ett sätt att bekämpa avundsjuka är att påminna sig om det man har.