Bibeln är mänsklighetens viktigaste bok. Den innehåller världens bästa berättelse – och den är fascinerande, farlig och fängslande.


Storyn i Bibeln är enkel: Gud skapar universum, men människan gör uppror mot honom. Gud älskar oss trots det och gör allt för att rädda världen. Han skapar ett folk som får veta hans vilja, så att de kan få visa vem Gud är för andra folk. Han blir själv människa, dör och uppstår för att försona oss med sig. Han sänder sin Ande till människor av alla folk för att skapa en ny mänsklighet med nya hjärtan. Och han kommer snart tillbaka för att utrota allt ont och starta om världen så att den blir som den var tänkt. Detta är världens bästa story!

Andra saker är också viktiga. Men detta är superextraextremviktigast.

Men eftersom Bibeln är skriven för tusentals år sen av en massa människor som Gud inspirerade att i sin egen stil (poesi, historia, lagar, släkttavlor, brev …) skriva sina delar av berättelsen är den både rolig och knepig att läsa. Ja, Bibeln är unikt fascinerande, farlig och fängslande.

Bibeln är fascinerande

Det finns ingen bok som är så fascinerande som Bibeln. Här hittar man upplägg för spännande debatter om skapelse och evolution, samkönade äktenskap eller problemet med att det finns ondska. Men se upp! Det är lätt att bli så fascinerad av att debattera Bibeln att du missar det viktigaste i den.

Bibeln är inte som vilken bok som helst. I Bibeln talar Gud till oss. När Gud talar, så blir det som han säger. Gud sade: Varde ljus! Och det blev ljus. Jesus sade: Bli frisk! Och sjuka blev friska. I Bibeln finns det som Gud vill ha sagt till oss. Här finns inte allt som vi vill veta. Vem du ska gifta dig med, om du ska hälla syra i vatten eller vatten i syra, och om Manchester United vinner nästa match är viktigt att veta – men det står inget om det i Bibeln. Men här står tillräckligt om hur vi ska leva (älska Gud och varandra) och om hur vi ska bli frälsta (Gud älskar sig till döds och oss till liv). Det kallas ofta för Lag och Evangelium, och handlar dels om Guds krav på oss och dels om Guds nåd mot oss. Detta är det viktigaste som Gud har att säga till hela mänskligheten. Andra saker är också viktiga. Men detta är superextraextremviktigast.

Läs därför inte först och främst Bibeln för att hitta debattargument, utan läs för att lyssna in vad Gud vill säga till dig. Och bestäm dig för att också göra det Gud säger, så att det blir som han säger också med dig. När du läser Bibeln så, blir den ultimat fascinerande. För då blir det viktiga inte att du vinner en debatt, utan att Gud vinner dig.

Bibeln är farlig

Det finns ingen bok som är så farlig som Bibeln. Massor av bibelstudiegrupper har tolkat Bibeln på sitt eget sätt och blivit sekter. Massor av sökare har tolkat Bibeln på sitt eget sätt och blivit ateister. Massor av människor har tolkat Bibeln på sitt eget sätt för att försvara sina synder, alltifrån mord och slaveri till sexuella synder och själviskhet eller girighet och elakhet. Om man läser Bibeln på fel sätt kan det bli riktigt farligt. Så hur ska man läsa Bibeln för att det inte ska bli galet?

Självklart ska du läsa bokstavligt (finns det något annat sätt att läsa?) och tro på Bibeln bokstavligt. Men du ska inte tolka allt bokstavligt. Lagar ska tolkas bokstavligt (Gud menar verkligen att du ska hedra dina föräldrar), men inte poesi (kvinnan som beskrivs i Höga Visan med orden Dina ögon är duvor … Ditt hår är som en flock getter … Dina tänder är som en flock tackor … Som ett kluvet granatäpple skimrar din tinning … Som Davids torn är din hals … Dina bröst är som två hjortkalvar beskrivs inte bokstavligt som en zombie, utan poetiskt som en skönhet). Historiska händelser ska tolkas som berättelser om något som hänt (Jesus har verkligen dött och uppstått). Det är egentligen inte så svårt – så gör vi ju också när vi läser andra böcker. För det mesta går det automatiskt. Men ibland kan man bli lite osäker och ställa sig frågan: Hur ska jag förstå det som jag nu läste?

Bibeln blir farlig för dig.

Kristna har i alla tider hjälpt varandra att tolka det som står i Bibeln. När du läser Bibeln som kristna i alla tider har tolkat den, så blir den farlig – men inte för andra människor. Bibeln blir farlig för dig. För du börjar upptäcka vilka saker som måste ändras i ditt liv för att du ska bli en bättre människa. Guds Ande gör att du börjar hata en massa saker hos dig själv som du förut älskade (som elakhet, girighet, skvaller och annan synd). Men istället växer en ny kärlek fram till det som du förut hatade (som vissa andra människor). Du börjar mer och mer likna Jesus. Och då blir du också mer och mer den Gud har tänkt att du ska vara i evighet. Dessutom blir Bibeln riktigt, riktigt farlig för djävulen. För han missar en massa chanser att lura bort dig från Gud och att skada andra människor.

Läs Bibeln som kristna i alla tider har läst den, så blir den härligt farlig. För då blir det viktiga inte att du tolkar den som du vill, utan att Gud använder Bibeln för att göra vad han vill med dig.

Bibeln är fängslande

Ingen bok är så fängslande som Bibeln. Djävulen vill få oss att tro att Bibeln är svår, tråkig och gammaldags att läsa. Lyssna inte på honom! 

Visst är delar av den svåra att läsa. Att läsa om vidrigheter som krig, barnoffer eller våldtäkter i Gamla Testamentet är svårt. Men när man läser dem ändå, är det fängslande att se att Gud hatar vidrigheterna ännu mer än vi – och att han gör något åt dem. 

Visst är delar av Bibeln tråkiga att läsa. Att läsa släkttavlor eller måtten på templets virkesförråd är ruskigt tråkigt. Men när man läser dem ändå, är det fängslande att se att sånt som är viktigt för oss – som riktiga människor och praktiska och snygga saker – också är viktiga för Gud.

Visst är Bibeln på många sätt gammaldags att läsa. På Bibelns tid fanns varken A-traktorer, mobiltelefoner eller Netflixserier. Men när man läser Bibeln ändå ser man att människan egentligen inte har förändrats särskilt mycket. Vi kan känna igen oss i text efter text efter text i Bibeln – och det är riktigt fängslande!

Läs inte Bibeln för att du ska kunna pricka av det på din ”måste-göra-lista”. Läs Bibeln för att lära känna Gud. Bibeln är Guds kärleksbrev till dig. Där inspirerade han människor att skriva ner poesi och berättelser, regler och liknelser, visioner och brev, för att vi skulle lära känna honom. Det är bara genom att läsa Bibeln som vi kommer att förstå mer och mer hur mycket Gud älskar oss, och hur mycket han har offrat för att vinna oss, och hur han hjälper oss att mer och mer förvandlas inifrån. Låt Gud tala från sitt hjärta till ditt hjärta. Låt hans ord fängsla dig. Ge ordet tid att sjunka in, landa och bosätta sig hos dig. När du läser Bibeln på det sättet kommer du att upptäcka att det händer något. Då blir det viktiga inte att din bibelläsning och bön blir Guds monolog med dig och din monolog med Gud. Utan det viktiga blir att din stund med Gud och hans stund med dig blir två hjärtans fängslande samtal med sin älskade.

Bibeln är världens bästa berättelse. Den är värd att läsas varje dag. För den handlar om det viktigaste av allt. Den handlar ju om Gud och dig.

Foto: Unsplash.com
Dan Sarkar
Präst i Broby
DELA
Föregående artikelMed ett bibliotek i väskan
Nästa artikelFörskräckt?