Ibland är det svårt att veta vad man ska säga när man ska berätta om sin tro. Här kommer två tips. För det första: Lär dig att kortfattat beskriva vad den kristna tron handlar om. För det andra: Förbered dig på att berätta varför du själv är kristen.

1Så kan du sammanfatta evangeliet

Vi lever i en värld som är trasig. Det märks till exempel i krig, miljöförstörelse, psykisk ohälsa, hur vi beter oss mot varandra… Vi människor försöker ta oss ur trasigheten på olika sätt, med hjälp av pengar, prylar, status och annat som vi tror ska göra oss hela, men vi kan inte laga det trasiga själva.

Guds goda plan var en värld där vi skulle leva i harmoni med varandra och med honom, utan trasigheten. Synden, alltså det vi gör när vi går vår egen väg och vänder oss bort från Gud, är det som orsakat den trasiga världen.

Den glada nyheten är att Gud inte har lämnat oss ensamma. Han sände Jesus som levde utan synd och därför kunde ta på sig straffet som vi egentligen förtjänar. Jesus bar vår trasighet och våra misslyckanden när han dog på korset och sedan uppstod, för att världen ska bli hel och för att vi ska få leva i gemenskap med Gud igen. Det enda vi behöver göra är att tro och ta emot den nåd och förlåtelse han vill ge. På grund av Jesus kan vi få evigt liv och gemenskap med Gud redan här och nu.

2Var personlig

Fundera igenom varför du själv är kristen! Alltså inte varför du blivit det – utan varför du vill vara det. Den personliga aspekten är viktig och gör det lättare att motivera tron för andra människor. Om inte vi kan säga varför vi själva tycker att det är en bra grej att vara kristna blir det svårt för våra vänner att vilja bli det. Så tänk efter och förbered vad du ska säga! Då är du beredd när tillfället kommer.