Äntligen är skidsäsongen här! Föreställ dig hur du kliver av toppliften, kastar en sista blick på pistkartan och sedan ger dig iväg med liften långt nere i dalen i sikte. Längs vägen väntar allt från de perfekta partierna där varje sväng blir precis som du vill ha den, till pisterna där du behöver köra slalom mellan isfläckar, gråtande småbarn eller kanske offpistens alla gropar och gupp.


Årets första nummer handlar om Gamla Testamentet. Och GT påminner mycket om just skidåkning. Det blir förståeligt utifrån att de olika berättelserna leder fram till huvudmålet att Jesus föds för att frälsa mänskligheten, precis som att de olika backarna du avverkar från toppen till dalen leder dig fram till ett och samma mål – liften. Backarnas olikheter gör att du både får njuta av olika typer av fjällnatur och upptäcka styrkor och svagheter i din egen skidåkning. På samma sätt lär du genom GT känna både Guds natur och människans. Färgmarkeringarna som visar pisternas svårighetsgrad säger dig något om vilken hastighet och teknik som krävs för att kunna njuta av åkningen, precis som det kan vara lättare att förstå det du läser om du först kollar upp textens genre och syfte.

Dessa och flera andra spännande aspekter av numrets tema hoppas jag ska hjälpa dig att läsa och uppskatta GT på ett nytt sätt. Att skaffa utrustning, kolla teknikvideor på YouTube eller be om tips från vänner är meningslöst om du inte ger dig ut i backen. Detsamma gäller GT – poängen är inte att kunna all bakgrundsfakta, utan att faktiskt läsa. Väl ute i backen inser du och jag att vi är många som delar både tjusningen och utmaningarna med åkningen.

Ses i backen!

Bön: Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning. Amen

Ps 119:18