Tacka HERREN, för han är god, evig är hans nåd. Ps 106:1

Matteprovet blev godkänt för att du pluggade mycket. Febern sjönk för att du vilade och åt medicin. Du hann med sista tåget hem för att du hade tur. Eller?

Bibelversen uppmanar oss att tacka Gud. Genom att tacka för allt vi uppskattar i tillvaron blir vi påminda om att Gud är god. Godkända matteprov, tillfrisknanden och smidiga hemresor är tecken på vår himmelske pappas omsorg. Tack Gud för att du gav mig förutsättningar att kunna plugga till provet! Tack för att kroppen svarade på medicinen! Tack för försenade tåg! Det är lätt att ta dessa saker för givna eller tro att vi förtjänar dem, när sanningen är att allt – även livet självt – är en gåva från Gud.

Men hur ska vi kunna tacka när vi möter svårigheter och lidande? Ibland lyser tecknen på Guds godhet och omsorg med sin frånvaro. Därför kan aldrig grunden för vår tacksamhet enbart vara goda saker i livet. Bibelversen uppmanar oss att tacka Gud för att hans nåd är evig.

Hur ska vi kunna tacka Gud när vi möter svårigheter och lidande?

Vi kan hamna i många svåra situationer i livet, men den allra svåraste situationen är vi själva skyldiga till. Vi har alla valt bort Gud för att i stället sätta oss själva i centrum. Vår synd gör att vi förtjänar döden. Gud räddar oss från denna hopplösa situation genom att låta sin son bli människa och ta straffet i vårt ställe. Hos Jesus finns förlåtelse för vår synd. Nåden, att utan krav på motprestation få ta emot och leva av förlåtelsen, är evig. Den förändras inte även om våra livsomständigheter förändras. Detta är något som vi alltid kan tacka Gud för, oavsett hur vår livssituation ser ut.

Låt oss tacka för godkända matteprov, feberfria kroppar och försenade tåg. Men framför allt: för Guds eviga nåd!

Sång: Än en gång – Team Med Uppdrag

Än en gång så ser jag till det kors där Du dog
Jag ödmjukas av nåden
Ja, förkrossad jag står
Än en gång jag tackar Dig
Än en gång jag ger Dig mitt liv

Bön: Tack för min vardag. Tack för din nåd. Lär mig att leva i större tacksamhet till dig. Amen

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
Anna Andersson
Lund. I Insidans redaktion 2016-2020.
DELA
Föregående artikelIdentitet från Gud
Nästa artikelVår Gud bryr sig!