Vår föreställning av himlen låter vi nog ofta formas av populärkultur eller färgas av missuppfattningar om Gud. Den verkliga himlen, den som Bibeln talar om, verkar vara något så mycket större och verkligare än vad vi kan föreställa oss här och nu.

Gud är en god Gud som gett oss en fascinerande skapelse. När Gud skapade jorden var den allt igenom god och skapelsen var i harmoni. När människan gjorde uppror mot Gud var det inte bara relationen med Gud som hamnade i obalans, utan även allt skapat tog skada och blev smittat av ondskan. Sjukdomar, tsunamis, extremtorka och död gjorde entré i Guds perfekta värld. Därefter beskrivs världen som fallen – den är inte längre enbart god.

I Uppenbarelsebokens sista kapitel, som handlar om himlen, sitter Gud på tronen och säger “Se, jag gör allting nytt!”. Gud kommer att ställa allt till rätta. Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om att även skapelsen ska befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet (Rom 8:20-21). Redan nu kan vi se oss omkring och se hur underbar skapelsen är. Höstljuset som speglas i vattenpölarna, de kulörta blommorna i diket eller grönskan i dalgången mellan branta klippor. Och himlen är den nya, upprättade skapelsen! Det är inte en plats uppe i atmosfären, bestående av moln och bebodd av bevingade bebisar. Det är inte heller en inaktiv, tråkig och tom tillvaro. Himlen kommer att likna jorden, men vi kan förvänta oss en ännu mer maxad tillvaro i den nya skapelsen! Att längta dit är bara naturligt. Faktum är att denna längtan är något som följt oss kristna ända sedan Israels folk drömde om ett eget land som vi kan läsa om i Gamla Testamentet. Bibeln talar om att vi redan nu har vårt medborgarskap i himlen. Det innebär att himlen är vårt riktiga hem och att det är där vi hör hemma.

Det är inte en plats uppe i atmosfären, bestående av moln och bebodd av bevingade bebisar.

Det är spännande att spekulera kring hur våra nya kroppar kommer att se ut och om det kommer att finnas nya färger i himlen, men det största är vem vi kommer att bo med. Vi ska dela boende med Gud själv! Som ett förlovat par som längtar efter att få gifta sig och börja dela liv, hus och hem på riktigt, så får vi nu längta efter den dag då vi äntligen ska få vara tillsammans med Gud i himlen. Vi som är kristna liknas faktiskt vid en brud som ska få förenas med sin efterlängtade brudgum. Ibland får vi smaka på den himmelska glädjen redan här på jorden, men det är först i himlen vi kommer att få erfara den fullt ut. Då ska vi få möta Gud själv ansikte mot ansikte. Då slipper vi fantisera om hur det egentligen kommer bli. Då är det verklighet – på riktigt!

Foto: Julian Hochgesang, Unsplash
DELA
Föregående artikelSkapelsens lovsång
Nästa artikelGud själv är det bästa