Att vetenskapen och forskningen har gett oss sanna och tillförlitliga förklaringar och svar kring hur allting fungerar är de flesta överens om. Men hur är det med den kristna tron – är den sann och tillförlitlig? Eller står det mellan vetenskapen och Bibeln?

Varför är jag kristen? För att jag tror att det är sant. Och jag har goda skäl för det. Anledningen till att jag blev kristen på gymnasiet var att jag blev övertygad om att det verkligen var sant, alltså sant på riktigt, inte bara som en fin tanke eller en trygg snuttefilt. 

Det måste gå ihop

För mig har det alltid varit viktigt att min tro går ihop med verkligheten. Om Gud finns kan jag också förvänta mig att min tro kommer stämma med det jag upplever. För mig är det inte vetenskap eller Bibeln, det är vetenskap och Bibeln. Det går ihop! Det jag läser om på fysik- och biologilektionerna säger inte emot Bibeln. Det är till och med bättre än så! Gillar man vetenskap är tron på Gud en bättre grund än ateism, det vill säga tron att det inte finns något annat än energi och materia.

Vill man tro på forskning borde man bli kristen

Den kristna filosofen Alvin Plantinga har ett argument mot ateism utifrån evolutionsteorin. Plantinga menar att som ateist kan du inte lita på att dina sinnen eller din hjärna förmedlar sanningen. Din hjärna och dina tankar är en produkt av evolutionen. Evolutionens “syfte” är att maximera överlevnadschansen, inte att det du tror ska stämma med verkligheten. En varelses beteende är det som gäller, inte vad individen tror. Antingen överlever du eller inte. Så länge du springer iväg spelar det ingen roll om du gör det för att du förstår att tigern är farlig eller för att du tror att tigern är en mysig kattunge som du får klappa om du springer iväg från den. Så länge du springer iväg överlever du och kan föra dina gener vidare. Allt som räknas är beteendet! I praktiken innebär det att du inte kan lita på din hjärna. Du vet inte om det du tror verkligen stämmer med verkligheten eller inte. Det är en riktigt dålig utgångspunkt om man vill bedriva forskning. Om Gud däremot har skapat oss för att vi ska kunna upptäcka och förstå världen har vi skäl att faktiskt lita på våra hjärnor. Vill man tro på forskning borde man bli kristen, eller i alla fall inte ateist. 

För mig är det inte vetenskap eller Bibeln, det är vetenskap och Bibeln.

Det här är inte ett argument mot evolutionsteorin. Personligen tror jag att Gud använt sig av evolution för att skapa oss. Jag tycker dessutom att jag får ihop det med Bibeln, men det får vi ta en annan gång. I den frågan tänker kristna olika. Min poäng är inte ett argument för eller mot evolution utan mot ateism. 

Vad säger forskningen om Jesus? 

Så om det är rimligt, ja till och med rimligare, att som kristen tro på forskning, vad säger forskarna om det absolut viktigaste i kristen tro – Jesus död och uppståndelse? För att parafrasera Paulus i 1 Korintierbrevet 15:17-20; Om inte Jesus verkligen uppstått är vi totalt körda! Om vi inte hittar några som helst spår i historien efter att det har skett – kan vi då verkligen tro att det har skett? Men nu har Jesus uppstått och det finns spår i historien som visar att det verkligen har skett. Gary Habermas har ett av mina favoritargument, “The minimal facts argument”. Han har satt samman en lista över saker som majoriteten av forskarna, oavsett religion, är överens om kring Jesus. 

  1. Jesus blev korsfäst och dog. 
  2. Jesus lärjungar upplevde att de träffade Jesus som uppstånden. Detta gjorde att de började sprida kristendomen och gjorde dem villiga att dö för sin övertygelse. 
  3. Paulus (avrättade kristna) och Jakob (Jesus bror) ändrade sig och blev kristna efter att ha upplevt att de träffade Jesus som uppstånden. Båda blev avrättade för sin tro. 

Det här är alltså vad 98% av forskarna tror hände. Hur förklarar man det om Jesus verkligen inte uppstod? Jag vet inte. Jag har inte lyckats, men du får gärna göra ett försök. 

Du borde sätta dig på stolen

Dessutom finns det en hel uppsjö av andra argument. Det är bara att börja googla! Det finns helt enkelt goda skäl att tro på kristendomen. Men argument är inte allt. Hittar du en stol kan du spendera hur lång tid som helst med att mäta vinklar, göra materialtester och beräkna hållfastheten. Men det är inte förrän du sätter dig på stolen som du verkligen vet om den håller för dig. På samma sätt är det med Gud. För mig var det en sak att ha en teoretisk kunskap om Gud, men en helt annan sak att faktiskt lägga mitt liv i hans händer, sätta mig på stolen och se att han bär. För om Gud verkligen finns på riktigt vill han ha med dig att göra. Han vill att du ska börja leva ditt liv i en relation med honom eftersom det verkligen är sant att Jesus har dött och uppstått för dig.

Foto: Brano, Unsplash
Caroline Jansson
Hässleholm
DELA
Föregående artikelDin tid
Nästa artikelLugn och stillhet