… “Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig att sköta allting själv? Säg nu till henne att hon hjälper mig.” Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du bekymrar dig och oroar dig för så mycket. Men bara ett är nödvändigt. Luk 10:40-42a

Idag finns det många saker att stressa upp sig över och fundera på. Läxor, jobb, vänner, fritidsintressen och likes på Instagram kan ta upp hela vår tankeverksamhet och göra oss stressade. Bibeltexten om när Maria och Marta tog emot Jesus i sitt hem berättar att denna typ av stress också fanns på Jesus tid. Systrarna hanterade situationen på olika sätt. Maria satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord (v.39), medan Marta började tänka på allt runt omkring. Är huset städat? Har vi någon mat att bjuda på? Är allt i huset tip-top? Alla förberedelser fick till slut Marta att brista ut i ett rop på hjälp: Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig att sköta allting  själv? (v.40).

Bara ett är nödvändigt.

Marta bekymrade sig för en massa hushållssysslor. Du kanske oroar dig för framtiden, någon som står dig nära, ett resultat av något slag eller för något helt annat. Det Jesus sa på Martas tid gäller än idag. Bara ett är nödvändigt. Jesus dog på korset för dig, för mig, för Marta, för Maria, för din granne, för din tysklärare ja, för alla! Han har köpt oss fria. Att oroa sig behöver inte nödvändigtvis vara en dålig sak, men vi har egentligen ingen anledning till att göra det när vi tillhör Jesus, som har all makt. Det enda riktigt viktiga är att vi håller oss nära honom.

Livet kan stundtals kännas stormigt och oroligt. Men Jesus är densamme och han har koll. Gud som formade oss i moderlivet känner oss bättre än vi själva gör (läs Ps 139!). Han har stakat ut en individuell väg för oss, var och en, att gå. Oavsett om du just nu befinner dig på stabil mark eller på ett stormande hav, om du är oroad över vardagssysslor eller är rädd för framtiden, vill Gud möta dig och komma med sin frid. Så gör som Maria och sätt dig ofta vid Jesus fötter.

Bön: Jesus, hjälp mig att komma till dig med det jag oroar mig för och tänker på. Tack för att du har koll och kontroll, och för att du vill mitt bästa. Kom med din frid.

Sång: Du som stillar stormen Reuben Morgan, Erik Wennerberg, Mattias Martinson, Sebastian Birgersson

När havet blåser upp när åskan går
Så är jag trygg hos dig, ditt ord består
Du som stillar stormen kom med frid
Du är min Gud, för evig tid

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelÅngesten lättar hos Jesus
Nästa artikelEn liten ring och en stor Gud