Har du någon gång lyssnat på ditt eget eller någon annans hjärtslag och blivit imponerad över hur hårt hjärtat jobbar? Faktum är att hjärtat alltid kommer göra allt det kan för att fortsätta slå och hålla igång kroppen. Häng med och se hur vi kan hitta Jesus i vår kropp!

När man funderar över människokroppen är det lätt att bli fascinerad över Guds skaparglädje. Njurar som reglerar saltbalansen. Lungor som drar in syre samt ett hjärta som sen pumpar ut det i kroppen. Muskler som gör att vi kan springa och röra på oss. Levern som tar hand om restprodukter och gifter. En hjärna att tänka och analysera med. Mage och tarmar som smälter maten vi äter och ger oss energi. En mun att äta med – men också smaklökar och luktreceptorer som gör att vi kan känna smak och lukt så att vi kan njuta av maten vi äter.

Davids lovsång

Vi är skapade, inte bara för att överleva, utan också för att få njuta av och glädjas över skapelsen. I Psaltaren skriver David: Du har skapat mina njurar, du vävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk, min själ vet det så väl. (Ps 139:13-14)

Mittpunkten

I kroppens centrum sitter hjärtat. Ett hjärta som slår. Det drar ihop sig och slappnar av 60-70 gånger per minut, och varje slag pumpar runt blod med syre och energi till vår kropp. Hjärtat pumpar hela tiden. Det vilar inte.

Hjärtat har ingen gräns: när de andra organen behöver mer blod offrar det sig.

Varje slag startar som en elektrisk puls, en stöt som sprider sig genom hjärtmuskeln och får den att dra ihop sig för att ge syre till resten av kroppen.

Jesus som blodpump?

För mig symboliserar hjärtat Jesus på ett särskilt sätt. Hjärtat är kroppens centrum och är samtidigt det organ i kroppen som inte tänker på sig själv utan bara på de andra organen. När kroppen säger att den behöver mer energi och syre kommer hjärtat att pumpa så snabbt och kraftigt det bara kan för att se till att de andra organen får det blod de behöver, även om det innebär att det själv tar skada. Hjärtat har ingen gräns: när de andra organen behöver mer blod offrar det sig. För hjärtat är det viktigaste att resten av kroppen fungerar. Gud har lagt in en bild av sig själv i våra kroppar. Gud är full av pulserande liv som han vill ge till oss. Gud gav sitt liv för oss. Liksom hjärtat kämpar på trots att det mår dåligt för att kroppen ska leva, offrade Jesus sig själv för att vi skulle få liv.

Foto: unsplash.com
DELA
Föregående artikelNär Gud skapade gasellen
Nästa artikelFysiken ersätter inte Gud!