Har du någon gång brottats med tvivel? Antagligen har du det, för tvivel är och har alltid varit en del av det kristna livet. Till och med de lärjungar som kunde se Jesus med sina fysiska ögon tvivlade på honom, så det är kanske inte så konstigt om också vi som lever nu går igenom samma sak. 

Någon har beskrivit tvivel som trons växtvärk och det tycker jag är träffande. Ingen av oss har en tro som är fullkomlig och perfekt och ingen av oss kommer att ha det på den här sidan av evigheten. Men om din tro inte är perfekt så innebär det att den kan växa och bli starkare idag än vad den var igår. I tvivlet har tron möjlighet att växa men att växa kan vara väldigt jobbigt och göra fruktansvärt ont. Tvivel innebär ofta mycket jobbiga känslor, smärta och till och med tårar, men det är perioder som vi behöver ta oss igenom om vi vill växa i vår tro.

Många kristna har vuxit upp i kristna familjer och fått en tro tidigt i livet. När vi sedan blir äldre testas tron genom prövningar, frestelser och lidanden av olika slag. För många kristna kommer vår största period av tvivel när vi är i 20- och 30-årsåldern.

Motsats till tro?

Tvivel är något annat än otro. Tvivel innebär att jag är osäker på hur det är och har frågor. Otro innebär att jag inte vill veta eller bryr mig om hur det är. Eller så vet jag hur det är men struntar i det. Motsatsen till tro är alltså inte tvivel och kamp; motsatsen till tro är likgiltighet. Det farliga är aldrig att undra, fråga och kämpa, det farliga är att sluta bry sig. Ditt tvivel är alltså inte något du behöver skämmas över eller smussla med. Att tvivla är helt normalt och också nödvändigt – för det är i tvivlet som tron har möjlighet att växa.

Ingen quick-fix

En sak som kan vara bra att veta om tvivel är att det inte är något som försvinner efter en god natts sömn. Det kan ta tid att ta sig igenom och bearbeta sina tvivel. För en del av oss kommer tvivlet vara en ständig följeslagare livet igenom, för att det helt enkelt är en del av vår personlighet att undra, fråga och tvivla. Kanske behöver du ställa samma fråga igen och igen och igen resten av ditt liv och det är helt okej! 

Ett bra råd jag fått är att alltid tvivla med ansiktet vänt mot Jesus. 

Judasbrevet vers 22 säger att vi ska ha barmhärtighet med dem som tvivlar. Detta är en uppmaning att följa i relation till andra men det är också en uppmaning att följa i relation till oss själva. I tider av tvivel, ha barmhärtighet mot andra och ha barmhärtighet mot dig själv. 

Olika typer av tvivel 

Våra tvivel ser olika ut och det finns egentligen ingenting som vi inte kan tvivla kring. Ibland tvivlar vi på om vi verkligen är frälsta, ibland tvivlar vi på Guds kärlek och godhet. Många tvivlar på om Bibeln verkligen är pålitlig och Guds Ord och på om Jesus verkligen är Gud och hela världens frälsare och Herre. Till och med Johannes Döparen som Jesus kallade den största människa som någonsin levt (Matt. 11:11) uttryckte en gång tvivel kring Jesus identitet (Matt. 11:3). 

Hur hanterar vi tvivel?

Det bästa sättet att hantera tvivel är att hålla sig nära Jesus. När vi tvivlar är det lätt hänt att vi börjar se på oss själva på fel sätt. Det är lätt hänt att vi börjar se på oss själva som ickekristna istället för att se på oss själva som helt normala kristna som gör den helt normala kristna grejen att tvivla. När vi börjar tänka om oss själva att vi inte är kristna är det också lätt hänt att vi börjar leva som om vi inte är kristna. Men det bästa du kan göra när du går igenom perioder av tvivel är att fortsätta leva som kristen – för det är vad du är! Så när tvivlet säger åt dig att ta avstånd från Jesus ska du alltså inte lyssna och lyda, utan i stället fortsätta umgås med Jesus genom bibelläsning, bön och gudstjänstfirande. Fortsätt åka på läger, fortsätt sjunga med i lovsångerna och fortsätt gå till ungdomsgruppen. Fortsätt leva som kristen även om du inte alltid KÄNNER dig kristen. Ett bra råd jag fått är att alltid tvivla med ansiktet vänt mot Jesus. Tvivla inte med armarna i kors med ryggen vänd mot Jesus, utan tvivla vänd mot hans ansikte med utsträckta händer.  

Gud lyssnar på dig och svarar på dina böner redan nu!

Sök svar

Erkänn också för dig själv och andra att du tvivlar. Och sök svar! Tvivel är att ställa stora frågor om en mycket stor Gud och oavsett vilka frågor just du bär på och ställer just nu så kan det vara bra att veta att du kommer behöva jobba och kämpa för att hitta svaren. Svaren kommer så att säga inte bara komma till oss som en blixt från en klar himmel utan vi behöver söka efter dem och vara aktiva. Sök svar i Bibeln, sök svar i böcker, sök svar hos andra kristna, sök svar i bön. Bibelns Gud är inte den typen av Gud som börjar lyssna på dig och svara på dina böner först när din förståelse av honom och hela den kristna tron är helt perfekt. Gud lyssnar på dig och svarar på dina böner redan nu! Sök Jesus och håll envist fast vid Honom. När du gör det kommer du till slut upptäcka att HAN är där och söker DIG. 

Bön för tvivlare

Min absoluta favoritvers om tvivel finns i Markus 9:24. Där står det: ”Jag tror. Hjälp min otro!” Det är en av de mest ärliga bönerna jag stött på och det är en bön som jag själv har bett otaliga gånger. Det är en bön som också du får be. 

Jesus, jag tror på dig men du ser också att jag tvivlar. Hjälp mig och led mig på alla områden där jag tvivlar. Amen.

Foto: Marcos Paulo Prado, Unsplash
DELA
Föregående artikelNär allting känns hopplöst
Nästa artikelGud lyssnar