Rapporter om miljöförstöring och hotande klimatförändringar gör att man kan fråga sig hur det egentligen ska gå för världen. Då är det hoppfullt att minnas att Gud inte har övergett sin skapelse.

Polaris som smälter. Nedhuggna regnskogar. Utrotningshotade tigrar. Det är inte så konstigt om man ibland blir missmodig när man läser nyheterna. När så mycket av det som skadar skapelsen dessutom är sådant som vi inte kan påverka, kan det lilla som jag och du gör kännas som en droppe i havet. Spelar mitt initiativ alls någon roll i det stora hela? Är det oundvikligt att vi människor förstör vår jord?

Och precis som han inte har utlämnat oss till våra synder och felsteg, så har han inte lämnat den här världen till att gå under.

Ett aktivt hopp

Men hoppet är inte ute! Låt oss se på världens mest citerade bibelvers, Johannesevangeliet 3:16: Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Så älskade Gud världen. Han älskar hela den skapelse som han har designat: människa, djur och natur. Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott kan vi läsa i 1 Moseboken 1:31. Och precis som han inte har utlämnat oss till våra synder och felsteg, har han inte lämnat den här världen till att gå under. Mitt i den oroväckande statistiken och i mörka framtidsutsikter får vi sätta vårt hopp till den Gud som skickade sin son att dö för oss och som är verksam än idag.

Det här hoppet gör oss inte passiva. Tvärtom får vi låta det fylla oss med praktisk omsorg för Guds underbara skapelse. Det lilla jag kan göra spelar faktiskt roll. Gud kan använda det. Vi kan också se tecken på att människor och samhällen börjar vakna upp och se sitt ansvar för jorden. Några positiva förändringar och glimtar av ljus som man sällan får höra om på nyheterna är länder som lovar att minska sina utsläpp, företag som planterar träd för att kompensera för sina koldioxidutsläpp och trender som att köpa second hand och att äta mer vegetariskt och närproducerat.

Han gör allting nytt

Jesus död och uppståndelse – historiens mittpunkt – innebär frälsning och räddning för hela skapelsen. I vardagen ser vi inte alltid konsekvenserna av detta så tydligt, varken i vårt eget liv eller på vår jord. Men Bibeln talar om att Gud en dag ska skapa en ny himmel och en ny jord (Upp 21:1): en återupprättad värld där människa, djur och natur ska leva i harmoni med varandra och Gud. En värld där ondska, synd och smärta inte kommer finnas till. Därför har vi kristna hopp i de mörkaste situationer. Det är ett hopp som är större än världen.