Den äldre generationen brukar säga att tiden springer ifrån dem. Jag med mina 24 år känner igen mig i det. Varför? Jag är ung och har ”all tid i världen”. Varför känns det då som att tid är just det jag inte har?

Det sägs att tid är pengar och värdet på en minut blir med tiden bara dyrare och dyrare. Fanns inte 24-timmarsdygn när mormor var liten också? Jo, men i dag lever vi i ett samhälle med fler möjligheter. Förr spelade man fotboll, pluggade och träffade vänner på fritiden. I dag ska man spela fotboll, volleyboll, piano, sjunga i kör, shoppa, gymma, träffa vänner, övningsköra, plugga och samtidigt ha kontakt med 500+ vänner på sociala medier. Det är inte konstigt att vi inte har tid, eller att vi inte har någon tid över. Är vi lyckligare nu då? Nej, tyvärr tror jag inte det. Ett fullt liv är inte alltid mer livfullt.

Ja och nej

Vad är då lösningen på att få mer tid? Prioriteringar och val. Att säga ja och nej. Det är svårt eftersom många av oss lider av FOMO (fear of missing out) och tänker: ”Om jag säger nej missar jag att hänga med dem”. Men det är bara att välja! Öva på att göra val, börja med de små, då blir det också lättare med de större.

Prioriteringshjälp

Vad är det vi behöver prioritera? Jo, det som är viktigast och det som ger något i längden, det som består. Jag tror att vi lätt glömmer fyra saker:

Det finns en tid för allt. Därför behöver vi inte göra allt nu.

 1. Om du först vilar kan du sedan göra allting lite bättre
  Vilan är livsviktig! Till och med Gud vilade. Vi behöver den lilla vilan varje dag och den stora vilan en gång i veckan. Att vila gör att du håller i längden!
 2. Det som går snabbare är inte alltid bättre
  Det krävs tålamod att göra det som tar lång tid. Om jag ska tala för mig själv är tålamod en bristvara men jag har erfarenhet av att det som tagit långt tid att bygga eller göra ibland faktiskt är det som består. Om du till exempel tränar varje dag i en vecka eller var tredje dag i tre veckor ger det senare ett mer hållbart resultat.
 3. Det som är viktigt och består är inte alltid fördelaktigt för mig själv
  Här får vi utmanas och uppmuntras att ge tid till att tjäna andra och Gud, även om det inte känns som att det ger mig själv något direkt. Vi får ha Jesus liv som exempel. Han tjänade hela mänskligheten, genom att ge sitt liv för att vi skulle få evigt liv.
 4. Jesus
  När vi inser att han älskar oss och har räddat oss ger det oss nya prioriteringar och en ny frid och vila. Därför behöver vi först och främst leva i hans nåd.

Inte allt nu

Till sist vill jag påminna om det som står i Predikaren 3:1: Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen. Det finns en tid för allt. Därför behöver vi inte göra allt nu.

Foto: Unsplash.com
DELA
Föregående artikelLyft blicken!
Nästa artikelVad lever du för?