Jag kan icke räkna dem alla – Lina Sandell

Jag kan icke räkna dem alla,
de prov på Guds godhet jag rönt
Likt morgonens droppar de falla
och glimma likt dessa så skönt
Jag kan icke räkna dem alla,
de prov på Guds godhet jag rönt

Likt stjärnornas tallösa skara
de hava ej namn eller tal
Men stråla likt dessa så klara
jämväl i den mörkaste dal
Likt stjärnornas tallösa skara
de hava ej namn eller tal

Jag kan icke räkna dem alla,
men ack, må jag tacka dess mer
Guds kärleks bevis må jag kalla
de under av nåd han beter
Jag kan icke räkna dem alla,
men ack, må jag tacka dess mer

”Tacksamhet är en positiv känsla eller attityd inför något som någon annan har gjort.” Så står det överst på sidan när jag googlar ordet tacksamhet. Det är inte alltid vi känner oss särskilt tacksamma. Negativitet, stress och krav får lätt för mycket utrymme och sådant som kunde tackas för tas ofta bara för givet. Men när vi stannar upp och tänker efter, inser vi nog att vi får väldigt mycket gott av Gud. Den här sångtexten har många gånger blivit en viktig påminnelse för mig. Likt morgonens droppar de falla – varje morgon, varje ny dag ger han nya goda gåvor. Stråla i den mörkaste dal – också när livet är tungt och mörkt, lyser hans kärlek till oss.

Varje morgon, varje ny dag ger han nya goda gåvor.

Författaren till sången, Lina Sandell, fick i uppdrag att skriva texter till en bilderbok för barn. En av bilderna föreställer en pojke som sitter med sin griffeltavla och räknar. Den fick texten ”Jag kan icke räkna dem alla, de prov på Guds godhet jag rönt”. Minst lika svårt som det är att lösa den svåraste matteuppgift är det att räkna välsignelserna från Gud – bevisen för hans kärlek – när vi verkligen försöker. Och precis som vi kan träna oss på att bli bättre i matte, kan vi träna oss i att se Guds gåvor.

I Den svenska psalmboken står sången under rubriken Glädje – Tacksamhet, och i sångboken Lova Herren under rubriken Guds godhet och fadersomsorg. Tacksamhet över Guds omsorg – en ganska bra sammanfattning av texten, tycker jag.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Annie Svensson
Sölvesborg. I Insidans redaktion sedan 2020. annie.svensson@insidan.net
DELA
Föregående artikelVad ska jag jobba med?
Nästa artikelJobba – för Guds skull!