O Prisa Högt – Josefina Gniste

Till Golgata min tanke går
där Jesus led och för mig dog
Jag ser Hans händer, ser Hans sår
min Frälsare där på ett kors

O prisa högt Herrens namn vår Gud
O prisa Gud i evighet
Med ändlös sång vill vi ära Dig
vår Herre och vår Gud

Hans bundna kropp i tårar dränkt
De Honom la i Josefs grav
Förseglad med en väldig sten
Messias lagd i ensamhet

På tredje dan i gryningen,
himmelens Son uppstod igen
Du död var har du nu din udd
Hör änglar ropa Krist vår Kung

Han kommer åter klädd i vitt
För solens strålar natten flytt
Tillsammans med de heliga
jag Jesu ansikte skall se

Sårad, hånad, utmattad, övergiven. Jesus led i vårt ställe för att vi ska få leva i gemenskap med Gud. När vi lyfter blicken och ser på honom väcks den lovsång som kommer vara ända in i evigheten.

Det var för din skull som Jesus dog. Så otroligt stort det är! Jag tror att vi ibland nästan glömmer detta, åtminstone vilka avgörande konsekvenser det får för våra liv. Det är egentligen helt ofattbart att Gud själv väljer att bli människa och att han dör för våra synder för att vi ska få vara med honom. Den första versen hjälper oss att tänka på lidandet som Jesus valde att utstå för vår skull. Jag tror att vi människor lätt blir självupptagna och glömmer att ha vårt fokus på Jesus. Det är när vi lyfter bort blicken från oss själva och i stället fäster den på Jesus som lovsången väcks inom oss.

Lovsjung Gud

Att lovsjunga är ett sätt att visa tacksamhet inför Gud och att uttrycka hur fantastisk han är. Det är precis detta som refrängen handlar om och det är något som Gud vill att vi ska göra. I Psaltaren uppmanas vi gång på gång att prisa Gud (t.ex. Ps 30:5). Ordet prisa betyder något i stil med att tacka, upphöja, hylla, berömma och lovsjunga. Vår Gud är värd att lovsjungas för den han är och för att han har gett oss allting som är gott.

Det är när vi lyfter bort blicken från oss själva och i stället fäster den på Jesus som lovsången väcks inom oss.

Framtidshopp

Den sista versen “Han kommer åter klädd i vitt, för solens strålar natten flytt; Tillsammans med de heliga jag Jesu ansikte ska se” ger mig ett otroligt stort hopp. Jag vet inte hur det är för dig, men mitt liv kan ibland vara ganska tungt. Något som gör känslorna lättare att hantera är att påminna mig om att det en dag inte kommer finnas någon smärta eller sorg (Upp 21:4). En dag kommer vi inte längre leva i en värld som är trasig av synden utan vi kommer att få vara med vår Gud som älskar oss så otroligt mycket. Detta hopp får väcka vår lovsång, en lovsång som börjar redan nu men varar ända in i evigheten.