Förakt är ett ord som nämns många gånger i Bibeln. Bibeln talar om förakt mot Gud, varandra, församlingen, barn, föräldrar och oss själva. Men vad är det egentligen?


Förakt kan beskrivas som att se ner på någon, att räkna denne för mindre värd. Den personen man föraktar tar man ifrån respekt, ära och vördnad. Det finns inget konkret motsatsord till förakt, men ordet respekt beskriver ändå på ett bra sätt motsatsen.

Jag gör allt här i församlingen, lite kan väl hon också engagera sig.

Jag är bättre än …

Förakt mot andra människor har nog de flesta känt någon gång. Vi känner oss lite bättre och smartare. Det är lätt att tänka tankar som: ”jag hade då aldrig sjunkit så lågt att jag skulle börja tigga” eller ”jag gör allt här i församlingen, lite kan väl hon också engagera sig” eller ”så bra att inte jag har samma kvinnosyn som honom.” När dessa tankar möter oss anser vi oss vara lite bättre än tiggaren, den oengagerade församlingsmedlemmen eller killen med dålig kvinnosyn.

Inte förakt, utan kärlek

När vi tänker så blir vi som farisén som Jesus berättar om i Lukasevangeliet 18. Han tackade Gud för att han inte var som tullindrivaren som vid samma tillfälle var i templet och bad. Jesus gav denna liknelse till dem som han visste föraktade andra människor och som ansåg sig själva vara lite bättre. I stället för att förakta och döma, så mötte Jesus människor i nöd med kärlek och respekt. Är vi verkligen oroade för tiggaren, att den oengagerade församlingsmedlemmen håller på att lämna Gud eller för någons kvinnosyn, ska vi i stället hjälpa dessa och möta dem med den kärlek Jesus vill ge.

Se ner på Guds avbild

Något som vi också ofta möts av är självförakt. Man föraktar och förtrycker sig själv så mycket att det blir ett destruktivt självskadebeteende. Gud har skapat oss till sin avbild, han har gjort människorna till skapelsens krona. Gud sände till och med sin son för att dö för oss människors skull, för att bevisa sin kärlek till oss. Så högt värderar Gud människorna. Att respektera sig själv och älska sig själv är dock inte samma sak som att vara självisk, högmodig och självgod. I stället är det är att respektera den människa som Gud har skapat en till att vara.

Utmaning 

Nästa gång du går förbi en tiggare, tänk dig in i hans eller hennes situation. Hur hade du känt om du var tvungen att tigga och fick en massa föraktfulla blickar och glåpord slängda efter dig?

Foto: unsplash.com Lladimeji Odunsi
Sigrid Eklund
Stockholm
DELA
Föregående artikelPorr – vår tids kärleksdödare
Nästa artikelKärlekslöshet – att inte likna Gud