Visste du att över 260 miljoner kristna i världen är utsatta för allvarlig förföljelse för sin tro? Kristna är världens mest förföljda religiösa grupp, men många vet inte om det eftersom det pratas väldigt lite om det i nyheter och tidningar.

Förföljelse kan innebära att inte få äga en bibel, att bli utestängd ur sin egen familj, att inte kunna få det jobbet man vill, att inte få gå i kyrkan eller att hamna i fängelse. Varje dag dödas i genomsnitt elva kristna på grund av sin tro. Organisationen Open Doors rankar varje år länder efter hur svår förföljelsen av kristna är och ger ut en lista, World Watch List. På kartan kan du se i vilka 50 länder förföljelsen är som värst just nu.

  • I Pakistan diskrimineras kristna systematiskt. Jobb som har låg status och som anses vara smutsiga är reserverade åt kristna.
  • Kamerun, landet där Mousa är uppvuxen (läs mer här), kommer på plats 48 på World Watch List.
  • I Kina blir det allt svårare att vara kristen. Kommunistpartiet vill få kyrkorna att strikt följa deras politik. Officiella kyrkor övervakas och stängs ibland ner. Här kan du läsa om Simon som jobbar i Kina.
  • I Eritrea, Gideons hemland (läs mer på här), har många kristna inte samma rättigheter som andra invånare. De kristna som inte tillhör den traditionella kyrkan eller har konverterat från islam förföljs av både samhället i stort och av sina egna familjer. Många pastorer från andra kyrkor än den traditionella kyrkan sitter i fängelse.

Varje dag dödas i genomsnitt elva kristna på grund av sin tro

  • I Somalia finns den islamistiska gruppen Al-Shabbab. De dödar människor med den enda motiveringen att de är kristna.
  • I Indien finns det radikala hindunationalister som vill rensa landet från andra religioner. Många som har konverterat från hinduism till kristendom utsätts för våld och en del har till och med dödats.
  • Nordkorea har legat överst på World Watch List 19 år i rad. Här kan det vara livsfarligt att äga en bibel och tiotusentals kristna hålls fångna i arbetsläger. Ändå växer den underjordiska kyrkan i Nordkorea. Här kan du läsa om Hea Woo som kommer från Nordkorea.

De senaste åren har förföljelsen av kristna ökat i världen. När Open Doors tar fram World Watch List använder de ett system där de poängsätter varje land efter hur stor förföljelsen av kristna är i landet. De länder som får mer än 80 poäng rödmålas. För sex år sedan var det bara ett land som var rödmålat på kartan. I dag är det elva. Allra mest ökar förföljelsen i Afrika på grund av islamistiska grupper, men även i flera länder i Asien blir det allt svårare att vara kristen.

Vill du se hela kartan hittar du den här.

Tack Open Doors!
Både information och en del texter i detta inslag har Insidan fått ta del av från Open Doors som arbetar för att stötta förföljda kristna och göra omvärlden uppmärksam på vilket stort problem förföljelse av kristna är.

Foto:
Linnea Svensson
Stockholm. I Insidans redaktion 2016-2020.
DELA
Föregående artikelDet kostar att vara kristen
Nästa artikelGuds redskap i ett land där kristen tro kan kosta allt