Bara Du Gud – Jonatan Brandström, Mathias Danielsson, Andreas Forsberg

Du, allsmäktig Gud, ingen är som Du
Du fanns före allt och står evigt kvar
Ja, står evigt kvar
Jag sätter mitt hopp
Till Dig som är sanningen och kärleken
Ett hopp som bär genom allt

Bara Du Gud, bara Din nåd
Bara Din sanning sätter oss fria
I Dig har vi hopp, i Dig har vi liv
I Dig har vi frälsning vi är förlåtna nu i Dig

Jag ser det så klart hur Du räddat mig
Nåd ny varje dag, sköljer över mig
Sköljer över mig
Mitt hopp som bär genom allt

I Dig så är vi fria
Genom Ditt blod finns förlåtelse
Och all synd är utplånad
Genom den nåd Du gav

Gillar du choklad? Det gör jag. Lite för mycket till och med. Så pass mycket att jag ibland använder det som motivation för att få lite mer tålamod med mina barn. Om jag har haft tillräckligt med tålamod under dagen belönar jag mig med lite choklad på kvällen. Men för några veckor sedan hade jag en riktigt dålig dag. Min stubin var kortare än någonsin och jag var så otroligt besviken på mig själv när kvällen kom och barnen hade somnat. Känslan av skuld drabbade mig på ett särskilt sätt och jag kände att jag verkligen inte förtjänade en endaste chokladbit. Vad har detta med lovsången att göra? Låt mig förklara!

Min stubin var kortare än någonsin

Oförtjänt nåd

Den enkla vardagshändelsen blev en stark påminnelse om lovsångens budskap. När jag beklagade mig för en nära vän blev nämligen hennes svar: ”Du hade behövt extra mycket choklad i kväll låter det som!” Och då slog det mig; är det inte precis likadant med nåden? Vi fastnar så ofta i vår egen synd och våra bittra misslyckanden. Vi känner oss inte värda minsta lilla nåd – men nåden handlar inte om vad vi har förtjänat. Nåden handlar inte om vad vi gör eller är, utan om vad Gud har gjort för oss. Genom Jesus död på korset är vi fria! Genom Jesus blod finns förlåtelse och all synd är utplånad genom den nåd han gav! I Jesus är vi fria.

Förlåtelsens frihet

Jesus har fixat allt åt oss. Vi kan inte förtjäna nåden, tvärtom. Det handlar om att i tro ta emot vad Gud har gjort. Vad du än brottas med och hur mycket du än skäms eller är besviken på dig själv, är sångens budskap att det finns förlåtelse att få. Du får leva fri, precis som det uttrycks i Efesierbrevet 1:7: I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder tack vare den rika nåd som han lät flöda över oss med all vishet och insikt eller som det står i parafrasen The Message*: “Tack vare Messias offer, att Han göt sitt blod på korsets altare, är vi ett fritt folk – fria från alla straff och domar som våra missgärningar har dragit till sig. Inte bara nätt och jämnt fria heller, utan måttlöst fria!”

*En lättläst omskrivning av Bibeln