– 4 tips för att underlätta läsningen

Tycker du det är superlätt att läsa Gamla Testamentet? Gött, då är den här texten inget för dig. Den här artikeln är i stället till för dig som, precis som jag, tycker att GT ibland känns lite tungt, svårt och rentav långtråkigt.


GT kan överlag vara svårare att förstå än Nya testamentet. Texterna är äldre och mycket är specifikt riktat till det judiska folket. Men som du säkert förstått av de andra artiklarna i det här numret är GT viktigt även för oss idag. Därför kommer nu fyra korta tips som kan hjälpa dig när du läser GT.

Vilken typ?

Oavsett vad du läser behöver du fråga dig: Vad är det för typ av text jag läser? Du förväntar dig inte samma sak från en vetenskaplig artikel som en serietidning. Båda texterna kan beskriva något som är sant, men på olika sätt. På samma sätt är det med Bibeln. GT innehåller en massa olika typer av texter, allt från historia till poesi. Var uppmärksam på vilken text du läser.

Textens syfte?

En annan bra fråga att ställa sig är: gäller det här en uppmaning från Gud eller är det en beskrivning av vad som har hänt? Ganska ofta handlar det faktiskt om avskräckande exempel snarare än ”gör så här!”. Bibeln är full av syndiga människor precis som du och jag. Vi människor gör ofta fel.

I gott sällskap

En tredje sak som är bra att komma ihåg är att vi inte är de första som läser texten. Miljarder människor har läst den före oss. Det innebär att du antagligen inte heller är den förste som har hittat problemet du just upptäckt. Kanske är det också någon som redan har löst ditt problem. Det kan därför vara hjälpsamt att parallellt med texterna läsa en bra bibelkommentar eller helt enkelt googla.

Bibeln handlar inte i första hand om dig! Den handlar om Gud.

Lär känna Gud

Sist men inte minst måste vi komma ihåg att texterna inte handlar om oss. Bibeln handlar inte i första hand om dig! Den handlar om Gud. Gud är textens hjälte, inte Mose, David eller de andra superhjältarna från söndagsskolan. Bibeln är Guds sätt att presentera sig själv och sin räddningsplan. Därför är det viktigt att också läsa renhetslagar i Tredje Moseboken eller släkttavlor i Esra. De säger något om vem Gud är. Vårt jobb som läsare blir att försöka förstå vad texten säger om Gud.

Foto: www.unsplash.com / Ben White
Caroline Jansson
Hässleholm
DELA
Föregående artikelJesus och his story
Nästa artikelHjälp min otro!