Allt som Gud har gjort för oss är fantastiskt. Men det finns faktiskt ännu mer som han både kan och vill göra med oss och i våra liv. Det är just detta som Kenya-missionären Kerstin jobbar med. Här berättar hon själv om något av allt det hon får se och vara med om att Gud gör.

Under en workshop vi anordnade i en kyrka såg jag en gång en kvinna som satt och grät. Hon gick ut en stund och kom sen tillbaka. Efter en stund gick hon åter ut och pratade med diakonissan i vårt team. Kvinnan berättade att hon hade problem i hemmet. Några som kom från samma plats som hon hade sagt till henne att strunta i de problemen nu när hon var i kyrkan men jag och diakonissan uppmuntrade henne att i stället bära fram det till korset. ”Detta är din chans! Du får lämna det till Jesus!” Att Gud verkligen hjälpte henne var uppenbart. När vi lite senare avslutade workshopen med tack och sång kunde hon inte stå stilla utan dansade och sjöng, leende med hela ansiktet.

Helaren

Gud vill hela människors inre och våra relationer med varandra. I det försoningsarbete jag jobbar med använder vi därför en tredagars workshop som vi ibland kallar helande-workshopen. Höjdpunkten är den workshop som handlar om korset. Då får var och en på en liten lapp skriva upp sånt som är tungt och gör ont inuti. Lapparna spikas sedan upp på ett enkelt träkors. Att i praktisk handling få ta smärtan till korset hjälper oss att också i tro få lämna vår smärta till Jesus. Kvinnan jag nämnde är ett exempel på hur Gud har omsorg om enskilda individer. Andra personer har också berättat hur de genom undervisningen fått hjälp att reda ut problem i hemmet och i familjen. Där människor från olika folkgrupper haft konflikter har den här undervisningen bidragit till att man börjat försonas och se varandra som syskon och vänner.

Detta är din chans!
Du får lämna det till Jesus!

Givaren

I Apostlagärningarna 8:26 börjar en kort berättelse om hur Gud mötte en annan människa så här: En Herrens ängel talade till Filippus: Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde. Varför skickades Filippus ut på en öde väg? Jo, för att på den vägen skulle det komma en människa som Gud ville ge nytt liv! Den etiopiske hovmannen hade varit på besök i Jerusalem och Filippus fick hjälpa honom att komma till tro på Jesus och bli döpt. Det står sen i vers 39 att hovmannen efteråt fortsatte sin resa, full av glädje. Jesus säger i Joh 10:10: Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd. Gud vill ge alla oss människor evigt liv, evig gemenskap med honom. Han vill att den gemenskapen ska börja här och nu. Han vill att vi ska leva med honom i vardagen.

Amandus Einarsson

En vänd bil?

Nyligen var jag i Kenyas huvudstad Nairobi för att besöka en familj i en av förorterna till stan. Dessvärre blev det mörkt och det var mycket trafik, så på något vis hittade jag inte den avfart där jag borde svänga. När jag kört länge och inte längre tyckte att jag kände igen vägen så tänkte jag att jag måste fråga var jag var. Jag svängde av och hoppades hitta en bensinmack för att fråga där. Men jag blev mycket förvånad när jag direkt efter att ha svängt fick se en skylt där det stod Westlands Center. Jag trodde jag hade kört en timme i riktning ut ur Nairobi men befann mig nu i stället i stan ungefär där jag startat en timme tidigare! Hade Gud tagit bilen och vänt den och satt den på andra sidan motorvägen? För mig blev det en påminnelse om hur Gud alltid bryr sig om mig. Han såg till att jag kom till en plats där jag kände igen mig. Därifrån kunde jag sedan hitta vidare.

Leva nära

Jesus vill att vi alla ska lära känna honom, att vi ska leva nära honom. Därför är det viktigt att varje dag studera Bibeln, där vi kan lära känna honom mer. Vi får också be att han hjälper oss att lita på att han har kontrollen och vet vad som är bäst för oss, både i stort och smått.