Lärjungarna i Bibeln var personer som fick höra Jesus säga Kom och följ mig! (Mark 1:17). Att följa honom förvandlade deras liv. Också den som blir kristen i nutid blir en lärjunge. Jesus kallar just dig att följa honom, men vad betyder det då att leva som Jesus lärjunge idag?

Att bli kristen innebär en stor förändring: Man börjar leva av Guds kraft. Vilken kraft då? Jo, kraften i att Jesus har klivit in i världshistorien, dött på ett kors för våra brotts skull och uppstått till liv. Den som tror på detta blir en kristen och får ta emot Guds Ande. Den Ande som uppväckte Jesus från döden är samma Ande som bor i varje kristens hjärta (Rom 8:11). Snacka om kraft!

En dårskap?

Det finns en knepig grej med Jesus kors: Man kan inte förstå det helt. Faktum är att om man bara tittar på korset utifrån, utan att tro, så förlorar man hela poängen. Ordet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft, säger Bibeln (1 Kor 1:18). Därför är lärjungaskap inte något man bara läser sig till, utan något man upptäcker. Det händer när vi lär känna Anden som ger kraft. Och även om du har varit kristen hela ditt liv, så har upptäcktsfärden bara börjat!

Kallad till att vara annorlunda

Som kristen i Sverige ses man som ganska annorlunda. Ibland kanske det känns jobbigt och du önskar att du bara kunde smälta in. Men det finns något kraftfullt i att kristna är annorlunda. I Matteusevangeliet 5:13a säger Jesus till sina lärjungar: Ni är jordens salt. Vad hade salt för funktion i Israel på Jesus tid? Jo, när folk skulle förvara mat i det varma klimatet använde de salt för att maten inte skulle ruttna. Salt behövdes för ett friskt liv!

Ett smakrikare liv

När min man och jag bodde i Tanzania häromåret fick jag en ny erfarenhet av salt. Vi åt enkel mat som främst innehöll majs och bönor – inga kryddor. Det var ganska smaklöst, men så småningom vande man sig. Efter ett tag kom vi till en marknad där det såldes salt. Vi köpte hem och testade att hälla på det vid våra måltider. Effekten var enorm! Jag var helt chockad över hur mycket mer allting smakade. Salt förändrade allt! Tänk om det är så många har det utan Jesus? Kanske har människor i Sverige vant sig vid tanken på att livet inte har något mer att ge. Man är vid liv, men har inte fått uppleva hur livet kan börja flöda på insidan. 

Tänk om det är så många har det utan Jesus?

När Jesus kallar dig att följa honom blir du bärare av Guds friska liv i den här världen. Man kommer märka att det finns något annorlunda hos dig. Inte för att du är speciell som person, men för att Jesus kan ge något som inget annat i världen kan ge. 

Guds kraft i varje situation

I höstas lärde jag känna en äldre man som varit kristen länge. Hans liv med Gud hade påverkat honom, vilket märktes i hur vänlig och hjälpsam han var. Men jag lade också märke till att han ofta kom in på Gud i sina konversationer. Om någon var sjuk och de andra sa “Krya på dig”, så började den här mannen be: “Tack Gud för att du kan ge den här personen hälsa”. Om någon gav mannen en komplimang för hans välskötta trädgård sa han inte bara “Tack”, utan också “Vi tackar Gud”. Det lät nästan överdrivet kristet. Varför skulle han tacka Gud för något han själv hade fixat? Men så började jag förstå vad Gud betydde för honom. Jesus var verkligen hjälten i hans liv, den som han satte sitt hopp till. Han tackade Gud för allt, till och med sin förmåga att beskära äppelträd!

Det här sättet att vara lärjunge inspirerar mig. Ibland låter det nästan på oss kristna som att “Jesus hjälper oss, men nu får vi se till att lösa det här”. Som att Jesus kraft är en bonus, men inte helt avgörande. Jag tror att vi behöver Jesus mycket mer än så. Vad skulle hända om jag verkligen bad till honom i varje situation och gav honom ära för allt gott i mitt liv? Kanske skulle ett sådant liv verka än mer annorlunda i folks ögon. Men kanske skulle jag ännu tydligare få se att lärjungaskap är ett liv i Guds kraft!