Guds ord. Vi är så vana vid uttrycket att vi glömmer det otroliga i det. Som kristna tror vi på en Gud som har talat. Gud är inte tyst och har inte gömt sig så att vi måste leta efter honom, utan han har tvärtom gett sig till känna. Han visar vem han är först och främst genom sitt ord.

Men Bibeln är mycket mer än en faktabok med information som Gud vill att vi ska ha koll på. Att läsa Bibeln är inte heller som att läsa en död författares gamla texter, även om det kan vara både givande och livsförvandlande att ta del av någon annans tankar på det viset.

Han viskar in i vårt hjärta genom det vi läser

Nej, Gud talar även aktivt och personligt genom Bibeln, just nu, just till den som läser. Ordet lever. Miljontals människor kan vittna om hur de gamla orden helt plötsligt blivit personliga tilltal. Gud är levande och vet precis vad vi behöver höra. Han viskar in i vårt hjärta genom det vi läser. Vi kan få höra att han älskar oss, att förlåtelsen gäller oss, att vi har synd i vårt liv, att vi har saker att jobba med, att han vill använda oss. Och mycket, mycket mer.

Guds ord är också verksamt. Gud skapade hela universum genom att tala och på samma sätt skapar han med sitt ord i dag. Nu för tiden skapar han inte måne och sol, vatten och vind på samma vis som då – men oj, vad han skapar! Han skapar tro i hårda hjärtan, glädje i bedrövade hjärtan, syndanöd i slumrande hjärtan, frimodighet i ängsliga hjärtan, frid i upproriska hjärtan och lovsång i upprättade hjärtan. Och mycket, mycket mer.

Precis som en ipren genom sitt innehåll uträttar något i min kropp när jag svalt ner den i min mage, så verkar Guds ord också i oss när vi tar emot det. Det är så klart mycket kraftfullare än tusen ipren. Det händer någonting i oss och med oss. Vi formas till större Jesuslikhet.

Så vad gör Gud egentligen idag? Ja, kanske mer än något annat möter han sitt folk och kallar nya människor in i sin gemenskap – genom sitt ord. Får han chans att göra det i ditt liv?

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelGud vill göra mer
Nästa artikelVill du se mer av vad Gud gör i dag?